Procuratura Generală declară: Vom continua să publicăm rapoartele de activitate

Procuratura Generală a declarat că va continua să-şi facă publice rapoartele de activitate, „menținând tendința constantă de a rămâne printre cele mai transparente instituţii publice”.

Declarația survine după ce mai multe organizații neguvernamentale și-au exprimat îngrijorarea privind excluderea obligativității audierii raportului de activitate anual al Procuraturii în plenul Parlamentului și publicării acestuia pe pagina-web oficială a Procuraturii Generale.

Astfel, Procuratura Generală precizează că raportul public va fi în continuare audiat în cadrul Adunării Generale a Procurorilor, exercițiu la care mass-media a avut întotdeauna acces liber, cu ulterioara plasare a acestuia pe site-ul Procuraturii.

„Cât privește audierea raportului de activitate în plenul Parlamentului, acest exercițiu este unul impropriu mai multor state cu o democraţie avansată, or o instituție din cadrul autorității judecătoreşti, de principiu, nu poate fi supusă unui control din partea puterii legislative, inclusiv prin raportarea activității sale”, a declarat PG.

Astfel, instituția a dat asigurări reprezentanţilor ONG-urilor care şi-au manifestat îngrijorarea pe această temă că vor avea şi în continuare acces deplin la rapoartele de activitate ale Procuraturii.

Precizăm că la 4 ianuarie, în Monitorul Oficial au fost publicate modificări ale unor acte legislative, care au exclus prevederea potrivit căreia raportul Procuraturii se audiază în plenul Parlamentului, este făcut public și se plasează pe pagina web oficială a Procuraturii Generale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.