Alegerile, în vizorul OSCE
Politic 16 ianuarie 2019, 20:00 | 1999

Alegerile parlamentare de pe 24 februarie se vor afla în vizorul OSCE. Acestea vor fi monitorizate de o misiune a Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului din cadrul organizației. Mai mulți experți vor evalua dacă în timpul scrutinului sunt respectate standardele internaționale pentru alegeri democratice. Totodată, aceștia vor publica rapoarte cu observațiile făcute înainte dar și după ziua scrutinului.

O echipă formată de 11 experți de bază a sosit la Chișinău luni. La începutul săptămânii viitoare încă 28 de observatori pe termen lung se vor alătura misiunii, iar ulterior și câțiva pe termen scurt.

Potrivit șefului misiunii OSCE, experții nu se vor concentra doar pe ziua alegerilor, dar și pe alte aspecte cum ar fi: reflectarea alegerilor de către mass-media, campania electorală, dar și activitatea organismelor electorale. Pe durata aflării lor în Republica Moldova vor publica și mai multe rapoarte.

Întrebat ce crede despre cererea membrului Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, de a interzice publicarea rapoartelor de monitorizare înainte de alegeri, șeful misiunii a declarat că este un lucru straniu.

Acesta este al 14-lea scrutin din Republica Moldova care este monitorizat de misiunea respectivă.

Opinia ta contează. Comentează!