Ştiri

Sursa imaginii: msmps.gov.md

Ştiri / Regional

15 Ian. 2019 / 20:32

Locuitorii din Peresecina au beneficiat de consultaţii medicale gratuite

Campania „Un doctor pentru tine” a ajuns şi în satul Peresecina raionul Orhei. Cinci echipe mobile de medici din care fac parte cardiologi, neurologi, endocrinologi, ORL-işti şi oftalmologi au oferit consultaţii gratuite oamenilor din localitate, relatează Mesager.

Ana Sârghi are 70 de ani. Bătrâna suferă de mai multe boli cronice, printre care şi diabetul zaharat. Femeia spune că vizita medicilor în localitate este binevenită, mai ales pe timp de iarnă, când îi este greu să se deplaseze la Orhei din cauza poleiului şi a ninsorilor.

La fel de mulţumită este şi Valentina Şchiopu care suferă de boli de inimă. După consultaţie, specialistul de la Institutul de Cardiologie i-a schimbat tratamentul pe care-l administra până acum.

„Pacienta prezintă doar dereglări de ritm cardiac şi va primi câte o pastilă pe zi”, a declarat Ana Moiseeva, medic cardiolog.

Directorul Centrului de Sănătate din Peresecina spune că această campanie are un impact pozitiv atât pentru pacienţi, cât şi pentru medici.

„Vor benefica de consultaţii, de stabilirea diagnosticului. Noi ca medici de familie vom avea posibilitatea să discutăm cu specialiştii, să auzim unele sfaturi, să auzim unele recomandări”, a precizat Varvara Iurcu, şefa Centrului de Sănătate din Peresecina.

Secretarul general de stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Boris Gâlca, a verificat personal cum sunt consultaţi oamenii. Screening-urile mamare gratuite realizate anul trecut au salvat vieţile a trei femei din localitate.

„La mamografie au fost examinate peste 400 de femei, la 41 de femei au fost depistate maladii precanceroase, la trei dintre ele s-a confirmat cancerul mamar, dar depistarea în stare incipientă, stadiul I,  II, care practic le-au salvat viaţa”, a menţionat Boris Gâlca.

În satul Peresecina locuiesc aproape 8000 de oameni. Campania „Un doctor pentru tine” continuă şi anul acesta. Doctorii vor verifica starea de sănătate a oamenilor din 30 de raioane. Doar anul trecut, peste 38 de mii de persoane au beneficiat de servicii medicale gratuite. 

Comentarii