Ştiri

Sursa imaginii: stomatologieurgent.ro

Ştiri / Social

16 Ian. 2019 / 09:32

Medici dentişti din alte ţări participă la un curs de licenţiere în stomatologie la Chişinău

În premieră, 33 de medici dentişti, cetăţeni americani, au început un curs de doi ani pentru licenţiere în stomatologie, conform modelului american, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Chşinău. Tinerii originari din India, Coreea, Peru, Mexic, Pakistan, Iran, Irak, Salvador şi Armenia au absolvit o facultate specializată la ei în ţară, însă diplomele nu sunt recunoscute în California. Astfel, ei au decis să aplice la Programul Stomatologic Internaţional pentru a obţine licenţa. Oferta este valabilă şi pentru studenţii moldoveni care vor să activeze în Statele Unite ale Americii (SUA), relatează Mesager.

„Lucrez asistent stomatolog pentru că nu am licenţă. Locuiesc la Los Angeles, însă am studiat stomatologia în Armenia. Nu pot activa pe specialitate din motiv că legislaţia Californiei ne obligă să trecem un curs de doi ani”, a menţionat Armen Grigoryan.

„Noi toţi deja avem studiile superioare încheiate, însă programul ne oferă şansă să dăm examenul în California, iar ulterior să primim licenţa de medic în acest domeniu”, a spus Migran Chtchyab.

„Sunt foarte fericită că am oportunitatea de a studia acest program. Astfel, voi putea activa în calitate de stomatolog în California”, susţine Nora Deza.

Cursul de stomatologie este susţinut de către un profesor din SUA.

„Ei sunt cetăţeni ai SUA, însă de origine din diferite ţări India, Armenia, Statele Unite şi pentru a activa în statul California şi în SUA în genere este necesar să treacă acest program de doi ani cu obţinerea licenţei de activitate pe teritoriul SUA. Şi facultatea noastră fiind deja acreditată a oferit acest program”, a declarat Sergiu Ciobanu, decanul Facultăţii de Stomatologie la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. 

La program pot aplica şi studenţii din Moldova care şi-ar dori să activeze în SUA, în special în California.

„Va fi nevoie să parcurgă câteva etape. Una din ele este examenul de limba engleză, TOEFL-ul care trebuie să îl posede. La fel trebuie să susţină două examene în SUA, ce ţine de BORD 1 şi BORD 2. Şi sigur un examen Rab este examenul care îl susţin după absolvirea facultăţii”, a explicat Andrei Mostovei, prodecanul Facultăţii de Stomatologie.

Facultatea de Stomatologie a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testimiţanu” a fost acreditată de către Consiliul Dentar din California pe data de 16 mai 2018, pentru următorii cinci ani.

 

 

 

Comentarii