03:43:49 25.04.2024
Stiri

„100 cămăși basarabene salvate de la dispariție”: Expoziție INEDITĂ la Chișinău

Social 16.01.2019 08:30 Vizualizări1957 Autor: Ziarul National
„100 cămăși basarabene salvate de la dispariție”: Expoziție INEDITĂ la Chișinău


Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău în colaborare cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, Societatea de Etnologie din Republica Moldova și Comunitatea „Șezătoarea" din Republica Moldova organizează, pentru a marca Ziua Culturii Naționale, o inedită expoziție de cămăși (ii) basarabene, transmite ICR Chișinău.

Expoziția își propune să prezinte tuturor celor interesați de domeniul perpetuării costumului autentic românesc în spațiul de la est de Prut, în special meșterilor populari, colectivelor etnofolclorice, operatorilor culturali și cercetătorilor lucrări de mare complexitate estetică executate excelent după vechile modele, pe măsura moștenirii istorice.

Din luna martie 2017, în cadrul Comunității „Șezătoarea” din Republica Moldova, au fost cusute cămăși (ii) pentru femei, bărbați și copii, de diferite tipuri, s-a dat o mare importanță cămășii cu altiță, ca fiind cea mai frumoasă haină de sărbătoare pentru femei și fete, care urmează să fie propusă de către Republica Moldova și România, în comun, pentru a fi inclusă în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității.

Aria geografică a acestor lucrări cuprinde localități din raioanele: Briceni, Ocnița, Soroca, Edineț, Telenești, Fălești, Strășeni, Ungheni, Orhei, Anenii Noi, Cahul, dar și din județele de altă dată ale Basarabiei: Hotin și Ismail. Cele 100 de cămăși basarabene au fost realizate folosind izvoade vechi (fotografii, desene, schițe, cămăși deteriorate, părți din cămăși), având fiecare caracter de unicat.

Vernisajul expoziţiei va avea loc astăzi, 16 ianuarie, la ora 11.00, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md