14:36:10 24.04.2024
Stiri

DESCOPERIRE // Cel mai mare depozit din Europa, cu o vechime de 6500 de ani. Ce conține

Știri 16.01.2019 17:03 Vizualizări2862 Autor: Ziarul National
DESCOPERIRE // Cel mai mare depozit din Europa, cu o vechime de 6500 de ani. Ce conține Sursa: cunoastelumea.ro


Un depozit preistoric de topoare din cupru, cu vechimea de 6.500 de ani (cel mai mare depozit de obiecte de acest tip găsit în Europa până acum) a fost descoperit în Silistra, în nord-estul Bulgariei. Silistra sau Dârstor (română - Dârstor, bulgară - Silistra, latină - Durostorum, turcă - Silistre) este un oraș port la Dunăre. Este centrul administrativ al Regiunii Silistra și unul din cele mai importante orașe din regiunea istorică Dobrogea și din Cadrilater.

Orașul a aparținut Țării Românești în timpul lui Mircea cel Bătrân, probabil și al lui Vlad Țepeș pentru scurtă vreme și a fost anexat de România după al Doilea Război Balcanic. A fost parte componentă a României din 1913, până în 1940, când a fost returnat Bulgariei în urma Tratatului de la Craiova, tratat impus de Puterile Centrale. Dârstor, reprezintă de asemenea, originea denumirii cartierului bucureștean Dristor, acesta aflându-se pe ruta către Dobrogea de Sud și implicit cetatea Dârstorului în momentul creării sale.

Uneltele-arme au fost descoperite întâmplător în anul 2013, de către fermieri locali, la o adâncime de aproximativ un metru în sol. Deasupra depozitului de unelte-arme era așezată o rocă de calcar în formă de ou, precum și fragmente de vase ceramice (ceramica era dintr-o perioadă mai târzie, din Epoca Fierului).

Descoperirea acestor artefacte preistorice a fost însă anunțată pentru prima dată acum câteva zile, printr-o expoziție organizată de Muzeul Regional de Istorie din Ruse. Depozitul preistoric conține un total de 22 de unelte-arme (18 topoare plane și patru ciocane-topor), cu o greutate totală de 11,629 kilograme. Uneltele-arme au fost datate ca fiind din perioada 4.500 – 4.200 î.Hr. și au fost fabricate dintr-un aliaj cu conținut ridicat de cupru care a fost turnat în forme.

„Acest depozit de unelte este cel mai mare de acest tip descoperit în Europa până acum. Este o mărturie a dezvoltării tehnologiei de fabricație a celei mai vechi metalurgii din istoria omenirii. Artefactele nu au aproape nicio urmă de utilizare, deci putem presupune că nu au fost destinate scopurilor practice, ci au fost utilizate ca o dovadă a statutului social al deținătorului sau au fost folosite ca mijloace de schimb”, au precizat muzeografii, care nu exclud posibilitatea ca uneltele de cupru să fi fost fabricate în unele dintre marile centre de prelucrare a metalelor din perioada civilizației preistorice de pe coasta de vest a Mării Negre, din zonele Varna, Durankulak și Sozopol de astăzi.

Fiind unul din cel mai mare depozit de obiecte de acest tip găsit în Europa până acum, depozitul descoperit poate reprezenta și o depunere ritualică. Unul din argumente este și faptul că aceste artefacte nu au fost folosite niciodată, ci au fost create cu o altă destinație, prestabilită.

Conf. univ. dr. George V Grigore

Sursa: cunoastelumea.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md