/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Consiliul pentru egalitate: Polițistul care a refuzat să vorbească în limba rusă cu un șofer a încălcat legea

missing
16 ianuarie 2019, ora 17:35

Polițistul de patrulare care a refuzat să vorbească în limba rusă cu un șofer pe care l-a stopat a încălcat legea, susțin reprezentanții Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității.

„Considerăm că acțiunile de refuz ale polițistului de patrulare prezentate în secvența video contravin prevederilor legale (art.7 din Legea nr. 382 din 19.07.2001 cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităţilor naţionale şi statutul juridic al organizaţiilor lor, care stipulează că persoanele aparținând minorităților naționale au dreptul la libera folosire a limbii materne, atât în scris cât și oral, să aibă acces la informații în această limbă, să o difuzeze și să facă schimb de informații), iar comentariile care au însoțit postarea în mediul on-line poartă caracter instigator la ură, denigrator și discriminatoriu – însușiri condamnabile într-o societate democratică”, se menționează într-un comunicat al Consiliului pentru egalitate.

În acest context, Consiliul îndeamnă funcționarii din serviciul public să nu vină în adresa publicului larg cu mesaje de susținere a stereotipurilor și comportamentului discriminatoriu, capabile să producă dezbinare în societate, menționând că, prin definiția sa, rolul funcționarului public este de a depune eforturi pentru satisfacerea pe deplin a intereselor tuturor persoanelor aflate pe teritoriul țării.

De asemenea, Consiliul vine cu îndemnul în adresa tuturor persoanelor care se consideră victime ale discriminării să se adreseze cu o plângere, pentru combaterea faptului discriminării. Aceasta poate fi depusă și în format electronic prin platforma „Depune o plângere”.

Pe 14 ianuarie, a apărut un video pe rețelele sociale în care o mașină a fost oprit de poliția de patrulare. Ulterior, inspectorul a solicitat șoferului să prezinte actele. În cele din urmă, șoferul i-a cerut polițistului să vorbească în limba rusă, însă omul legii a refuzat să vorbească în limba rusă precizând dacă șoferul este cetățean al R. Moldovei.

La același subiect:

Cum comentează MAI refuzul polițistului de a vorbi în limba rusă

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram