/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ În rând, pentru un prânz cald. Zilnic, sute de pensionari beneficiază de un prânz gratuit, împărțit de o cantină socială mobilă

16 ianuarie 2019, ora 18:14

De e ploaie sau ninsoare, bătrânii se așează cuminți în rând, în parcul Serghei Lazo. Majoritatea așteaptă cu sufletul la gură microbuzul care împarte hrana chiar și cu o oră înainte de sosirea acestuia. Pentru a nu îngheța, pensionarii mai schimbă câte o vorbă între ei și se plâng de realitatea crudă. Aici am cunoscut-o pe mătușa Maria, care cu lacrimi în ochi a povestit că deja de un an vine în fiecare zi la cantină. În trecut a fost operator la o companie de telecomunicații, iar acum nu îi ajung bani nici măcar pentru medicamentele strict necesare.

În fiecare zi vin, în afară de sâmbătă și duminică când nu lucrează. Sunt mulțumită. Pâinea este scumpă, iar aici o dau și nu sunt nevoită să cumpăr. Deja este un mare plus. Chiar și după miros eu deja mereu îmi dau seama dacă este borș sau supă. Mirosul este foarte plăcut. Foarte gustos gătesc”, Maria, pensionară.

Femeia spune că ar vrea să lucreze și chiar a căutat disperată un loc de muncă, însă peste tot este refuzată.

Dar cine mă ia? Eu aș merge cu mare plăcere. Nimeni, nicăieri nu este nevoie de noi”, Maria, pensionară.

La scurt timp după sosirea microbuzului, în spatele acestuia s-a format o coadă lungă de oameni. Printre primii era și această pensionară, care spune că prânzul gratuit o ajută să economisească din puținul pe care îl are, mai ales că are datorii de mii de lei la serviciile comunale.

Am ajuns cu adăugire la 1670 de lei. Olecuță de economie fac, măcar cât de cât. În orice caz mie nu-mi ajunge pensia și dacă vin aici eu nu gătesc acasă”, Maria, pensionară.

Astăzi, oamenii au primit, la felul principal, zeama de casă. Lucrătorii cantinei au turnat-o cu grijă în vasele aduse de acasă.

„Cu Anul Nou și cu Sfântul Vasile!”

„Cina. E cina noastră. Mâine va fi un terci. 40 de ani le-am dat și ce pensie am!”

„Pensia mea e foarte mizeră și de atâta și vin aici. Nu se poate cu așa pensie de trăit. E foarte mizer”.

Prânzul este oferit de către o cantină socială, patronată de părintele Adrian.

Persoanele vin necătând la condițiile climaterice, dacă plouă sau ninge. Săptămâna aceasta ați văzut ce vreme a fost. Au fost foarte mulți, cam la 120 de persoane. E un număr destul de mare”, Adrian, preot.

Anul trecut, cantina socială mobilă a deservit peste 44 de mii de persoane, care au beneficiat de un prânz gratuit. Acesta a fost preparat din produsele alimentare donate de Misiunea Socială „Diaconia”.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram