Simona Halep s-a calificat în turul doi la Australian Open

Simona Halep, locul I WTA, finalista ediţiei trecute, s-a calificat în turul al doilea al Australian Open, după ce a învins-o, astăzi, cu scorul de 6-7 (2), 6-4, 6-2, pe estona Kaia Kanepi, locul 71 WTA. Kanepi câştigase ultima lor întâlnire, cu 6-2, 6-4, la US Open.

Foto: Digi Sport

Simona Halep a început cu dificultate primul grand slam al anului, cu un joc fără strălucire, în care doar serviciul i-a funcţionat la parametrii optimi. În ceea ce o priveşte pe jucătoarea numărul 1 mondial, îmbucurătoare mai sunt rezistanţa fizică bună, după accidentarea la spate, şi faptul că nu şi-a pierdut dorinţa de a lupta până la capăt.

Pe arena Margaret Court s-au întâlnit două sportive cu vizibile probleme fizice, greoaie în mişcare, ce au jucat tenisul pe care şi-l amintesc, în lipsa unei acivităţi competiţionale consistente, în ultima perioadă. Halep a evoluat previzibil, perpendicular, fără profunzime şi imprecis când a vrut să schimbe direcţia mingii.

Kanepi s-a „ascuns” bine în spatele serviciului ei puternic. Pentru că nu a fost alergată pe teren de Halep, jucătoarea estonă a putut să-şi aplice forţa şi pe serviciul româncei, să ţintească liniile cu loviturile ei năpraznice. Kanepi a primit mingea la îndemână şi, cât timp a avut resurse fizice, a redirecţionat-o aproape unde a vrut, fără mult efort. Liderul WTA a schimbat destul de puţin în jocul ei, a rămas în defensivă şi mai degrabă a respins mingea decât a lovit-o. A revenit în joc, pe fondul greşelilor din ce în ce mai multe ale adversarei (62-19) şi datorită refuzului de a ceda în momentele în care rivala o ţinea sub presiune.

La început, Kanepi a avut probleme la serviciu doar în primele două ghemuri. A doua oară, Halep a făcut break, însă în următoarele două ghemuri, românca a câştigat doar un punct, după o dublă greşeală a rivalei. Setul a mers apoi în tie-break, nu înainte ca Halep să salveze două mingi de 5-7. Tie-break-ul a fost un monolog al estonei, care s-a impus cu 7-2, după 49 de minute.

Simona Halep şi-a continuat jocul cenuşiu în debutul setului secund. Kanepi a reuşit break-ul la 1-1, dar apoi şi-a cedat serviciul, pe baza propriilor greşeli. Din acel moment, energia jucătoarei estone a început să scadă constant, la fel forţa şi precizia loviturilor ei. Sportiva română a simţit că este loc de întors soarta meciului şi s-a „agăţat” de fiecare minge, a devenit mai atentă, mai concentrată, a plasat loviturile mai bine, mai departe de adversară. Totuşi, echilibrul s-a păstrat până la 5-4 pentru ea. A urmat un ghem lung, de aproape opt minute, pe serviciul sportivei din Estonia, câştigat de Halep la a patra minge de break/set, după o oră şi 34 de minute de la start. Acesta a fost primul set câştigat de Simona Halep după aproape cinci luni.

În decisiv, deşi Simona Haelp a fost mai dezinvoltă, Kanepi a continuat să facă pagube cu serviciul ei. Dar forţele sale s-au diminuat şi mai mult, iar la 3-2 pentru sportiva română, estona nu şi-a făcut servicul, după ce a condus cu 40-0. Kaia Kanepi nu a putut mai mult şi a cedat setul, cu 2-6, după două ore şi 11 minute de la start.

Jucătoarea română va evolua în manşa a doua cu americanca Sofia Kenin, locul 37 WTA, care a întrecut-o, cu 6-3, 3-6, 7-5, pe rusoaica Veronika Kudermetova, locul 111 WTA, venită din calificări. Cele două sportive nu s-au mai întâlnit până în prezent.

Premiul pentru calificarea în turul al doilea este de 105 milioane de dolari australieni (75.000 de dolari americani) şi 70 de puncte WTA, scrie digi24.ro.

UNIMEDIA menționează că și Radu Albot a acces în turul doi al turneului de Mare Șlem de la Australian Open. Tenismenul moldovean l-a învins în patru seturi pe americanul Michael Mmoh


Pub