Circumscripția nr. 49 / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Mai jos vă prezentăm candidații pentru circumscripția 49, la Est de Republica Moldova.

1. Ina Sîrbu, PDM

Și-a făcut studiile în cadrul Universității de stat din Moscova „M.V. Lomonosov”. A activat în cadrul Academiei de Științe a Republicii Moldova și Ambasadei RM în Rusia. Acum oferă servicii de consultanță juridică pentru angajarea migranților în cadrul companiei „Moldova Migrant”, cu sediul la Moscova.

2. Gheorghii Para, PSRM


De profesie economist, acesta este președintele „Autonomiei național-culturale moldovenești” a diasporei moldovenești din Sankt Petersburg. Organizaţia, activă de aproximativ 9 ani, este și o susținătorea reîntoarcerei la Marele Principat al Moldovei. De altfel, Gheorghii Para este și șef al sindicatelor în domeniul construcțiilor din regiunea Leningrad, din 2001. Pe parcursul ultimului an, Gheorghii Para a avut numeroase întâlniri cu Igor Dodon.

3. Dorin Frasineanu, ACUM

Licențiat în drept englez și francez, la Universitatea din Leicester, Marea Britanie și Universitatea din Strasbourg, Franța, în prezent, urmează studiile la Institutul de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova de pe lângă Ministerul Afacerilor Externe ale Federației Ruse (MGIMO).

Dorin Frasineanu s-a făcut remarcat anul trecut, când l-a întrebat pe Igor Dodon de ce nu luptă împotriva sistemului și nu face ce a promis în campania electorală și a ținut să-i amintească președintelui că limba de stat în Republica Moldova este româna.

4. Valerii Klimenco, PPȘor

Născut în Federația Rusă. A fost președinte al partidului „Ravnopravie” (actualul PPȘor) în perioada 1998-2016, iar începând cu 2016 este președintele de onoare al acestuia. Din 1997, este și președintele Congresului Comunităților Ruse din Republica Moldova. El s-a făcut cunoscut opiniei publice printr-un discurs șovin și atacuri la adresa românilor. În timp ce Klimenko deținea funcția de consilier municipal (1999-2011), Procuratura Anticorupție i-a intentat un dosar penal pentru delapidarea fondurilor din bugetul local. Klimenko a calificat dosarul drept o comandă politică.

S-a arătat agresiv de câteva ori. (1), (2).

5. Gheorghe Para, independent (Nu a fost înregistrat)

Deocamdată nu am găsit nicio informație despre acest candidat.

6. Dumitru Pogorea, independent

Este președintele Centrului național cultural „Luceafărul” din orașul rus Novosibirsk. A regizat filmul „Gospodarii deportați”, dedicat celor circa 100 de mii de basarabeni deportați în Siberia. Pe anumite platforme rusești online, figurează ca proprietarul unei companii de construcții, printre care una de producere a hârtiei igienice, care nu mai este activă. Potrivit contului de LinkedIn, în prezent, acesta ar fi directorul companiei „Промсвязьнедвижимость” (n.red. PSN Group), care a aparținut până recent fraților Ananiev, a căror active au fost puse sub sechestru. Totuși, directoarei PR a companiei Irina Lakhouzova, actualul director al companiei Alim Geshev. Aceasta nu confirmat nici infirmat faptul că Dumitru Pgorea ar fi fost directorul companiei.

7. Nicolai Țipovici, Partidul Nostru

Vicepreședintele Partidului Nostru, Este activistul Partidului „Patria” a fost reținut pe data de 2 decembrie 2014, fiind învinuit de amenințarea cu omor, împreună cu Renato Usatîi, a șefului adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc. El a fost eliberat pe 26 februarie 2015. Mai mult, în martie 2017, acesta a mai fost acuzat că intimidează pe foştii colegi care au decis să părăsească partidul. Drept răspuns, Ţipovici a depus o plângere la poliţie despre faptul că ar fi fost calomniat.

Dacă ar fi să ne bazăm pe informațiile publicate pe pagina sa de Facebook, acest ocupă funcția de paraclisier într-o biserică din țară.

8. Igor Ticuș, independent

Locuiește în Rusia de peste 40 de ani și este președintele Congresului Producătorilor și Antreprenorilor Moldoveni, cu sediul la Moscova. Activează în domeniul construcțiilor. Este un susținător al integrării RM în Uniunea Vamală și al colaborării cu țările CSI. În toamna anului 2017, a lansat postul de radio „Моя Молдова” (n.red.: „Moldova Mea”), un proiect online pentru diaspora moldovenească din Rusia.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.