Medicul Scarlat a fost eliberat din arest
Social 15 ianuarie 2019, 15:04 | 2116

Procurorii au schimbat măsura de detenție în privința medicului Vadim Scarlat, reținut în octombrie trecut în dosarul „Mită pentru judecători”. Decizia a fost luată ieri, după ce Scarlat și-a recunoscut vina, fiind gata să colaboreze cu ancheta. El a fost eliberat din arest la domiciliu, dar nu are voie să părăsească Republica Moldova în următoarele 60 de zile.

Procurorii afirmă că urmărirea penală în privința lui Vadim Scarlat este la etapa finală, iar dosarul pe numele acestuia va fi expediat în judecată, unde va fi examinat în procedură simplificată.

Potrivit unui platforme on line pentru mame, medicul obstetrician-ginecolog Vadim Scarlat și-a reluat activitatea la o clinică privată din sectorul Botanica al Chișinăului.

Scarlat este învinuit că a transmis unui judecător două mii de euro, prin intermediul asistentului judiciar, pentru a da o soluție favorabilă într-un dosar, în care avea calitate de învinuit. Procuratura Anticorupție susține că Vadim Scarlat este vizat într-un dosar cu privire la decesul unui nou-născut. Din datele actului de învinuire, expertiza medico-legală a demonstrat că există legătura cauzală între decesul copilului și acțiunile neglijente ale medicului. În apărarea sa, medicul a solicitat o expertiză în comisie, care însă a tras alte concluzii, diferite de primele. Doar că, pentru a pune punct divergențelor, părinții bebelușului decedat au solicitat, prin intermediul procurorului, o expertiză independentă la București. Solicitările lor nu au fost acceptate de judecător. Pentru a fi admisă expertiza, care l-ar fi disculpat, medicul ar fi recurs la mituirea judecătorului, care, în final, a respins atât demersurile procurorului, cât și ale părinților micuțului decedat.

Vadim Scarlat a fost reținut împreună cu alte nouă persoane, pe 23 octombrie trecut, fiind bănuite într-un dosar de corupție. Este vorba despre judecătoarele de la Curtea de Apel Chișinău, Liubovi Brânză, Galina Moscalciuc și Ludmila Ouș, dar și Svetlana Tizu și Victoria Hadârcă de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, care au pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Un avocat și un procuror, care intermediau transmiterea banilor, iar medicul Vadim Scarlat și încă o persoană implicată în schemă, erau clienții judecătorilor, în interesul cărora urmau să fie emise decizii favorabile. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie