13:48:51 29.03.2024
Stiri

Dodon, primul în rând la Eminescu: A făcut-o pe biograful poetului și a vrut să-i traducă „Luceafărul” în franceză: „S-a născut moldovean și a plecat din viață în România”. Cum a răspuns la întrebarea „în ce limbă a scris Mihai Eminescu”?

Politică 15.01.2019 10:04 Vizualizări3071 Autor: Ziarul National
Dodon, primul în rând la Eminescu: A făcut-o pe biograful poetului și a vrut să-i traducă „Luceafărul” în franceză: „S-a născut moldovean și a plecat din viață în România”. Cum a răspuns la întrebarea „în ce limbă a scris Mihai Eminescu”?


Președintele Igor Dodon, însoțit de angajați ai Președinției R. Moldova, a fost primul din această dimineață care s-a dus pe Aleea Clasicilor din centrul Chișinăului să depună flori la bustul marelui poet român Mihai Eminescu, la 169 de ani de la nașterea sa.

Deși Mihai Eminescu a spus-o clar că „suntem români și punctum!” și a militat atât ca poet, cât și în calitate de ziarist pentru Unirea Basarabiei cu România, Igor Dodon are o altă interpretare a operei și a biografiei sale.

CITIȚI și Eminescu, ACTUAL: „Justiţia, subordonată politicii, a devenit o ficţiune şi nu mai există nicio garanţie pentru cele mai preţioase interese ale societăţii”

„Mihai Eminescu este un simbol pentru noi toți. Știu că sunt discuții - moldovean sau român. S-a născut moldovean, în Moldova. A plecat din viață în România, după ce acea parte a teritoriului a devenit a României. Sunt ferm convins că este un clasic al nostru, al tuturor și trebuie să învățăm și să studiem opera sa”, a declarat Dodon.

Moldovenistul a dezvăluit că, în studenție, a fost pe punctul de a traduce „Luceafărul” lui Eminescu în limba franceză: „Și chiar îmi reușea”.

Igor Dodon a fost întrebat și în ce limbă a scris Mihai Eminescu, iar șeful statului s-a limitat să spună doar că poetul „s-a născut în Moldova”.

CITIȚI și De ce a murit Mihai Eminescu? Răspunsul a 12 dintre cei mai importanți medici români

De menționat că prima întrebare de la bustul lui Mihai Eminescu i-a fost adresată în limba rusă, dar Igor Dodon a făcut imediat precizarea că vrea să răspundă „în limba de stat”.

Cea mai actuală poezie a lui Eminescu i se pare astăzi lui Dodon a fi „Glossă”, mai ales că suntem în campanie electorală: „Noi vom fi la toate „rece”. Pentru că totu-i val și ca valul trece”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md