05:04:07 25.04.2024
Stiri

INFOGRAFIC // Exportul de MIERE din R. Moldova a ajuns la 14 milioane de dolari pe an: 75 la sută ajunge în UE, în special în România, Italia și Franța!

Economie 15.01.2019 12:00 Vizualizări4509 Autor: Ziarul National
INFOGRAFIC // Exportul de MIERE din R. Moldova a ajuns la 14 milioane de dolari pe an: 75 la sută ajunge în UE, în special în România, Italia și Franța!


Exporturile de miere de albine a crescut de zece ori în ultimii ani, ajungând la 14 milioane de dolari anual, deși anterior apicultorii din R. Moldova abia de reușeau să vândă peste hotare de jumătate de milion de dolari.

Aproape tot volumul de miere moldvenească exportată ajunge în UE, iar primele cinci țări asigură 75% din exporturile noastre. România, Italia și Franța consumă două treimi din mierea produsă în R. Moldova, destinată exporturilor.

Potrivit expertului de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, anume Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, suportul Guvernului SUA prin proiectul Agricultură Performantă și entuziasmul apicultorilor moldoveni au fost cele trei ingrediente necesare pentru apariția unei noi ramuri de export în Moldova - mierea de albine.

„Mierea de albine niciodată nu a fost un produs de export al R. Moldova. Până la semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE, exporturile erau puțin peste jumătate de milion USD anual. Totul s-a schimbat odată cu liberalizarea comerțului cu UE și cu acordarea suportului din partea Guvernului SUA pentru apicultorii noștri. În ultimii ani, exporturile au crescut de zece ori, ajungând la 14 milioane USD anual”, susține Ioniță.

Creșterea volumelor de export, dar și prețul mierii poate fi asigurată în următorii ani prin trecerea la producerea și certificarea mierii ecologice, susține expertul.

„Cu suportul Programului SUA Agricultură Performantă, primele certificate apicultorii noștri le vor avea deja în vara 2019, cea ce înseamnă perspectiva de dublare a exporturilor în următorii 2-3 ani. De fapt, acum asistăm la renașterea unei ramuri promițătoare în Republica Moldova: mierea de albine ecologică.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md