Ești student sau elev cu drept de vot, dar nu reușești să mergi de alegeri acasă? Află unde și cum poți vota

el-920×614

Alegătorii fără domiciliu sau reședință înregistrată vor putea vota la alegerile parlamentare din 24 februarie pentru candidații din circumscripția națională și la referendumul republican consultativ la orice secție de votare, unde vor fi înscriși pe listele electorale suplimentare. Aceștia vor completa și semna o declarație pe proprie răspundere privind abținerea de la votarea multiplă. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Comisia Electorală Centrală în ședința din 15 ianuarie

Președinta CEC, Alina Russu, a spus că studenții și elevii cu drept de vot, înmatriculați în instituții de învățământ dintr-o localitate în care nu au domiciliu sau reședință, vor putea vota la alegeri pentru candidații din circumscripția națională și la referendum la toate secțiile de votare deschise în acea localitate, la prezentarea buletinului de identitate și a carnetului de student/elev. Dacă au domiciliu sau reședință în circumscripția uninominală unde se află instituția de învățământ în care sunt înmatriculați, vor putea vota și pentru candidatul din circumscripția uninominală, transmite IPN.

Potrivit hotărârii, alegătorii cu drept de vot care în ziua votării se află în spitale, stațiuni balneare, case de odihnă amplasate în altă localitate decât locul permanent de trai vor putea vota pentru candidații din circumscripția națională și la referendum. Iar dacă au domiciliu sau reședință în aceeași circumscripție uninominală poate vota și pentru candidatul de pe circumscripția uninominală fiind incluși în listele suplimentare sau, după caz, să solicite votarea la locul aflării.

Aceleași condiții au fost stabilite și pentru persoanele deținute pe baza unui mandat de arest, persoanele aflate în închisoare a căror sentință nu este definitivă, cele care execută o sentință contravențională sub formă de arest, persoanele condamnate într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau reședință. La fel și în cazul militarilor în termen. Cei aflați în arest la domiciliu pot solicita urna mobilă, cu informarea organelor care îi monitorizează.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente