‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleUn agricultor a rămas fără despăgubirile de asigurare pentru cultura compromisă

Un agricultor a rămas fără despăgubirile de asigurare pentru cultura compromisă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Un agricultor a rămas fără despăgubirile pentru cultura agricolă compromisă pentru că nu a așteptat ca reprezentanții companiei de asigurări să constate pagubele produse și a prelucrat repetat terenul. Mai mult, agentul economic a fost obligat să acopere cheltuielile de judecată suportate de compania de asigurări, scrie bizlaw.md.

Conform deciziei Curții de Apel Bălți, compania agricolă a încheiat, în anul 2016, un contract de asigurare subvenţională a recoltei culturilor agricole. Și anume, acesta prevedea asigurarea recoltei de rapiţă de toamnă pe o suprafaţă de 99 ha, suma totală de asigurare constituind peste două milioane de lei, reieşind din roada medie de 3,000 kg/ha şi preţul de șapte lei pentru un kg de rapiţă.

În urma înghețurilor din iarna 2016-2017 produsul asigurat, adică cultura de rapiţă de toamnă, a fost afectată complet. Deoarece compania de asigurări amâna deplasarea către teren pentru a constata paguba produsă, agentul economic a decis să prelucreze terenul cu roada de rapiță compromisă și să semene porumb.

Ulterior, compania de asigurări a refuzat că achite despăgubiri, argumentând că nu a fost posibil de constatat faptul producerii prejudiciului. De asemenea, asiguratorul a spus că nu au fost prezentate certificate eliberate de Servicii Hidrometeorologic de Stat privind temperaturile şi grosimea stratului de zapadă înregistrate în perioada lunilor decembrie 2016 – februarie 2017.

Conform calculelor prezentate de agentul economic, suma totală a despăgubirilor trebuia să fie de peste 1,45 milioane de lei. Totuși, deoarece suma despăgubirilor pentru venitul ratat (roada compromisă) la culturile de câmp nu poate depăşi 30% din suma asigurată, despăgubirile ce le-a solicitat de la compania de asigurări a fost în sumă de 623,700 lei. Totodată, acesta a solicitat compensarea unor cheltuieli suportate pentru prelucrarea solului, în sumă totală de 326,727 lei, dar și penalități și dobândă pentru neachitarea la timp a compensației.

Examinând dosarul, Judecătoria Drochia a decis că agricultorul trebuie să primească despăgubirile cerute. Totuși, decizia primei instanțe a fost atacată cu apel. Asiguratorul a spus că agentul economic nu a anunțat la timp despre pagubele produse. Totodată, aceasta a menționat că limitele de temperatură înregistrate nu se încadrează în normele stabilite în contractul de asigurare. Decizia Judecătoriei Drochia a fost casată, recent, de Curtea de Apel Bălți.

‹ adv ›

Magistrații de la apel au stabilit că agricultorul nu a permis asiguratorului să stabilească, în termen legal, pagubele produse. Asta pentru că atunci când experții au mers să verifice terenul, acesta era deja prelucrat repetat și plantat cu porumb. Totodată, s-a stabilit că agentul economic a anunțat prea târziu compania de asigurări despre pagubele produse. Potrivit contractului, asiguratorul trebuie să fie anunțat în cel mult 48 de ore de la producerea pagubelor. Totuși, chiar dacă temperaturile scăzute au fost înregistrate în februarie, compania de asigurări a primit notificarea doar în aprilie, când temperaturile erau de +20 de grade Celsius, iar zăpadă nu era.

Astfel, Curtea de Apel a casat decizia de achitare a despăgubirilor solicitate de agricultor. Mai mult ca atât, judecătorii au stabilit că agentul economic trebuie să acopere cheltuielile de judecată suportate de către asigurator, în sumă de peste 30 de mii de lei. Decizia este definitivă, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›