Actualitate

Ministrul de externe spaniol: „Un Brexit dur ar fi o catastrofă pentru toată lumea!”

 ‘Un Brexit dur ar fi o catastrofă pentru toată lumea’, a declarat Borrell, într-o conferinţă de presă la Madrid, în contextul incertitudinii care planează asupra retragerii Marii Britanii din UE la 29 martie. Un probabil vot negativ al parlamentului de la Londra, marţi, asupra acordului convenit de premierul Theresa May cu Uniunea Europeană va lăsa toate posibilităţile deschise, de la un divorţ ‘dezordonat’ la o renunţare totală la Brexit.

Potrivit lui Josep Borrell, chiar şi în cazul ieşirii Marii Britanii din UE fără un acord, înţelegerile bilaterale cu Spania cu privire la Gibraltar vor rămâne în vigoare.

Gibraltar, teritoriu britanic pe coasta sudică spaniolă, puternic dependent de libera circulaţie a forţei de muncă şi mărfurilor din Spania, este un subiect major de dispută între cele două state. Spania a revendicat multă vreme suveranitatea asupra Gibraltarului.

‘Dacă nu există un acord de retragere, acordurile bilaterale între Spania şi Regatul Unit sunt încă în vigoare’, a subliniat şeful diplomaţiei de la Madrid.

Statutul cetăţenilor britanici din Spania şi al cetăţenilor spanioli din Marea Britanie nu se va modifica substanţial în cazul unui Brexit dur, a mai arătat Josep Borrell.

El a subliniat că Spania a pus la punct planuri de urgenţă pentru a face faţă unui aşa-zis Brexit ‘dur’.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *