(audio) Jurist: Peste cât timp va fi examinat dosarul lui Filat la CtEDO și ce înseamnă examinare în mod prioritar

Dosarul Filat ar putea să aibă o finalitate la CtEDO peste 2 ani. Cel puțin asta reiese din declarațiile președintelui Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea.

Foto: UNIMEDIA

Contactat telefonic, Gribincea a declarat că de regulă, un dosar cu privire la Republica Moldova se examinează peste 5 ani.

„Examinarea în mod prioritar înseamnă un singur lucru. Depunerea unei cereri la Curtea Europeană, în caz în care cererea nu este respinsă fiind vădit inadmisibilă, de a se pune pe raft și așteaptă până vine rândul dosarului. Această perioadă poate fi de până la 3-6 ani.

Examinarea prioritară înseamnă că nu va sta acești ani pe raft și va fi luat și procesat imediat”, a declarat juristul.

Reporter: Să ne așteptăm și la o examinare în decurs de o lună?

„Nu. De la luarea deciziei cu privire la prioritazare și până la adoptarea hotărârii, de regulă durează 2 ani. De regulă, dosarele se examinează 5-6 ani”, a precizat Vladislav Gribincea.

UNIMEDIA amintește că, recent, avocatul Victor Munteanu a depus două cereri la CtEDO în interesele lui Vlad Filat, prin care a solicitat prioritizarea examinării plângerilor depuse la Curtea din Strasbourg. Cererile au fost acceptate și vor fi examinate în mod prioritar, anunță avocatul lui Filat.


Pub