Moldoveanul Dmitri Voloșin a devenit primul sportiv care a alergat de sine stătător la -60°C, în cel mai rece punct de pe glob

Moldoveanul Dmitri Voloșin a alergat astăzi în cel mai rece punct de pe glob — localitatea Oymyakon (regiunea Yakutia din Rusia), unde se înregistrează temperaturi de până la -71°C. Dmitri a alergat distanța de 50 km la temperatura de -60°C, în cadrul unui maraton de caritate, scrie sporter.md.

Foto: sporter.md

Dmitri Voloșin a devenit astfel primul sportiv, care a parcurs de sine stătător distanța în condiții de ger extrem, fără ajutorul medicilor sau salvatorilor.

“A fost cea mai grea încercare din cariera mea sportivă. E ca și cum ai ieși dintr-o navă cosmică în spațiu deschis, un ger teribil și lipsă de aer. Nici un echipament nu vă poate proteja de așa ger. Sper că nu mi-am înghețat fața în timpul cursei. Mi-a fost foarte greu să respir — în aer este foarte puțin oxigen, iar masca e îmbibată cu gheață. Mi-a prins bine experiența mea de freediving, și anume capacitatea de a reține respirația”, a spus Dmitri Voloșin, scrie sporter.md.

Dmitri Voloșin a ajuns la linia de finiș în 6 ore, iar rezultatul său a devenit record de alergare la temperaturi scăzute. Cursa a fost desfășurată cu sprijinul Federației de Atletică Ușoară a Republicii Sakha (Yakutia) și al oficialilor din satul Tomtor: șeful administrației locale — Nichifor Protopopov, și adjunctul său — Ecaterina Vinocurova.

Aceasta nu este prima cursă în condiții extreme, pe care o aleargă Dmitri Voloșin. În aprilie 2018, dânsul a mai participat la renumitul Maraton de la Polul Nord (North Pole Marathon), unde a obținut locul doi cu rezultatul de 5 ore și 3 minute. În anul 2017, Dmitri a luat parte la ultramaratonul Marathon Des Sables, devenind primul moldovean, care a participat la o competiție internațională atât de prestigioasă.

Dmitri Voloșin / Sursa:sporter.md


Pub