PSRM: Solicităm constituirea în circumscripțiile din Europa de Vest și Europa de Est câte o sută de secții de votare

Partidul Socialiștilor a solicitat astăzi într-o conferință de presă constituirea mai multor secții de votare peste hotarele țării, astfel ca „la baza deschiderii secțiilor de votare să fie pus numărul real al cetățenilor noștri aflați peste hotare”.

Maxim Lebedinschi a precizat că socialiștii vin cu propunerea ca în circumscripții de Est și de Vest de R.Moldova să fie deschise câte o sută de secții de votare.

Pentru circumscripția SUA și Canada, unde potrivit socialiștilor se află în jur de o sută de mii de moldoveni, să fie constituite 30 de secții de votare, „astfel, ca fiecare cetățean să aibă dreptul real de a participa la scrutin”.

„În cazul în care Guvernul sau CEC va devia de la respectarea principiului de reprezentare proporțională a cetățenilor, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanțelor de judecată sau la Curtea Constituțională”, a precizat Maxim Lebedinschi.

Anterior, președinta CEC Alina Russu a declarat că Guvernul urmează să decidă până pe 19 ianuarie numărul de secții de votare peste hotare. Ulterior, în funcție de hotărârea Executivului, CEC va adopta o decizie în acest sens.

La alegerile precedente peste hotare au fost deschise 100 de secții de votare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.