Un sportiv din R.Moldova a alergat 50 km la Oymyakon la temperatura de -60°C

Dmitri Voloșin, sportivul extrem din Moldova, a alergat astăzi 50 km în cel mai rece punct de pe glob — localitatea Oymyakon (regiunea Yakutia din Rusia), unde se înregistrează temperaturi de până la -71°C. Cursa extremă s-a desfășurat în cadrul proiectului „Unfrozen”.

Dmitri a alergat distanța de 50 km la temperatura de -60°C. Conform rapoartelor meteorologice, temperatura percepută de corpul uman a fost de -67°C.

Dmitri Voloșin a devenit astfel primul sportiv, care a parcurs de sine stătător distanța în condiții de ger extrem, fără ajutorul medicilor sau salvatorilor.

„A fost cea mai grea încercare din cariera mea sportivă. E ca și cum ai ieși dintr-o navă cosmică în spațiu deschis, un ger teribil și lipsă de aer. Nici un echipament nu vă poate proteja de așa ger. Sper că nu mi-am înghețat fața în timpul cursei. Mi-a fost foarte greu să respir — în aer este foarte puțin oxigen, iar masca e îmbibată cu gheață. Mi-a prins bine experiența mea de freediving, și anume capacitatea de a reține respirația”, — spune Dmitri.

Dmitri Voloșin a ajuns la linia de finiș în 6 ore, iar rezultatul său a devenit record de alergare la temperaturi scăzute.

Scopul principal al proiectului „Unfrozen” este atragerea atenției asupra problemei paraliziei cerebrale infantile și ajutorarea fetiței de 4 anișori, Eva Pismeniuc, care suferă de paralizie cerebrală.

În clipele cele mai grele eram cu gândul la familia mea, care își face griji pentru mine. Iar când îmi venea să mă opresc, îmi aduceam aminte de micuța Eva, care așteaptă ajutor din partea noastră”.

Trebuie remarcat că aceasta nu este prima cursă în condiții extreme, pe care o aleargă Dmitri Voloșin.

În aprilie 2018, dânsul a mai participat la renumitul Maraton de la Polul Nord (North Pole Marathon), unde a obținut locul doi cu rezultatul de 5 ore și 3 minute.

În anul 2017, Dmitri a luat parte la ultramaratonul Marathon Des Sables, devenind primul moldovean, care a participat la o competiție internațională atât de prestigioasă.

În data de 5 ianuarie, la Oymyakon a mai avut loc și prima cursă internațională în condiții extreme pe cinci distanțe — de la 5 la 42 km. În cadrul cursei nimeni nu a fost în stare să depășească distanța de maraton la temperatura de -48°C. Doar un singur participant, sportivul amator Ilia Pesterev — șef administrativ al localității Emissky Nasleg din Amginsky Ulus, a reușit să alerge 38 km în 3 ore și 53 minute.

Proiectul „Unfrozen” a apărut după ce Dmitri a aflat istoria Evei. Inspirat de tăria de caracter și dragostea de viață, demonstrate de fetiță, Dmitri a decis să spună această poveste tuturor oamenilor mărinimoși, transformând-o pe Eva în eroina unui basm.

Fondurile colectate în cadrul acestui proiect vor fi transferate familiei Evei, pentru ca fetița să poată urma cursuri de reabilitare fizică și neuropsihologică.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.