06:38:26 24.04.2024
Stiri

BNM a SUSPENDAT drepturile unor acționari de la „FinComBank” și „Energbank”. A instituit administrare temporară la o bancă

Economie 14.01.2019 11:18 Vizualizări2670 Autor: Ziarul National
BNM a SUSPENDAT drepturile unor acționari de la „FinComBank” și „Energbank”. A instituit administrare temporară la o bancă


Banca Națională a Moldovei (BNM) a suspendat, pe 11 ianuarie curent, drepturile unor acționari de la „Banca de Finanțe și Comerț” SA, cunoscută și ca „FinComBank”, dar și de la „Energbank”, pe care îi acuză că ar acționa concertat.

În cazul „FinComBank”, BNM a constat că un grup de acționari acționează concertat, pentru că a achiziționat și posedă o cotă substanțială în capitalul social al băncii, în mărime de 36,15 la sută, fără permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale. Astfel, banca centrală a suspendat dreptul de vot al acestor acționari, de convocare și desfășurare a adunării generale a acționarilor, de a introduce chestiuni în ordinea de zi, de a propune candidați pentru membrii consiliului societății, ai organului executiv și de a primi dividende. Urmare a deciziei BNM, acționarii vizați trebuie să înstrăineze acțiunile deținute în capitalul social al „Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A.

La „Energbank”, hotărârea privind suspendarea exercițiului unor drepturi se referă la acționarii care dețin 52,77 la sută din acțiuni, care au fost obligați să înstrăineze acțiunile deținute în capitalul social al băncii. Ținând cont de mărimea pachetului de acțiuni de peste 50%, BNM a dispus în privința acestei bănci aplicarea măsurilor de intervenție timpurie. O parte din echipa executivului și cea a consiliului băncii, care va rămâne în funcție, vor fi completate de administratori temporari desemnați de BNM.

Banca centrală anunță, printr-un comunicat de presă, că atât „Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A., cât și BC „ENERGBANK” S.A. vor continua să activeze în regim normal și să presteze toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări. Ambele bănci sunt bine capitalizate, solvabile și stabile.

Deciziile respective au fost luate cu scopul transparentizării acționariatului bancar, de a proteja interesele deponenților și pe cele ale clienților băncilor, dar și pentru a asigura respectarea permanentă de către acționari a cerințelor legale.

Menționăm că, în totalul activelor sectorului bancar din Republica Moldova, „FinComBank” are o cotă de 3,7%, iar „Energbank” - de 3,2 %.

Anterior, BNM a suspendat drepturile unor acționari și a introdus administrare temporară și la „Moldva-Agroindbank”, dar și la „Moldinconbank”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md