10:41:50 28.03.2024
Stiri

VIDEO // Traseul Chișinău – Leușeni va avea PATRU BENZI, a anunțat ministrul Gaburici. Cine ar urmă să lărgească acest drum care leagă R. Moldova de România

Economie 14.01.2019 15:20 Vizualizări3329 Autor: Ziarul National
VIDEO // Traseul Chișinău – Leușeni va avea PATRU BENZI, a anunțat ministrul Gaburici. Cine ar urmă să lărgească acest drum care leagă R. Moldova de România


Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a semnat astăzi un Memorandum de înțelegere cu societatea pe acțiuni „Belavtodor” din Belarus, care prevede reabilitarea unor secțiuni de drumuri naționale, inclusiv traseul Chișinău-Leușeni. Mai exact, pe acest traseu ar urma să fie construite patru benzi de circulație, față de două câte sunt în prezent.

„O lună și jumătate a trecut de la ultima noastră ședință, la care au fost discutate aspecte importante legate de dezvoltarea cooperării reciproce și implementarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii rutiere. Tot în cadrul întâlnirii am invitat compania „Belavtodor” să participe la dezvoltarea infrastructurii drumurilor naționale, având în vedere experiența bogată a partenerilor belaruși în construcția de drumuri și poduri. Iar acum suntem aici și acesta este doar începutul cooperării noastre comune”, a menționat Chiril Gaburici.

La rândul său, directorul general al Companiei „Belavtodor”, Iuri Masiuk, și-a reiterat disponibilitatea și interesul de a implementa proiecte comune de reabilitare și construcție a drumurilor și a infrastructurii rutiere din R. Moldova, precum posibilitatea dezvoltării rețelei Trans-Europene de Transport. „Îmi doresc ca aceste proiecte comune pe care le-am pornit să aducă noi oportunități pentru cetățenii din ambele state. Pentru că infrastructura înseamnă dezvoltare și creștere economică”, a declarat Iurii Masiuk.

Porțiunile de drumuri care urmează a fi restabilite sunt următoarele:

- M1: „frontiera României - Leușeni - Chișinău - Dubăsari” - (km 94 - km 103). Această secțiune este un drum existent (parte din șoseaua de ocolire a municipiului Chișinău) cu două benzi; potrivit proiectului se intenționează extinderea la patru benzi și construirea a trei noi intersecții la diferite niveluri.

- M3: ocolirea Vulcănești. Proiectul prevede construcția unui drum nou pentru asigurarea unui trafic fără obstacole în direcția Chișinău-Giurgiulești și este ultima secțiune în această direcție.

- Elaborarea justificării tehnice și economice și a proiectului tehnic de reabilitare a secțiunii drumului M1 de la Chișinău la Leușeni. Această secțiune a drumului face parte din Rețeaua transeuropeană de transport și este una dintre principalele rute occidentale care leagă R. Moldova de Uniunea Europeană.

Finanțarea programului este asigurată printr-un împrumut al Băncii de Dezvoltare a Republicii Belarus. Costul contractelor, suma și termenele împrumutului vor fi determinate la negocierile tehnice și financiare.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md