Unui genetician, laureat al premiului Nobel, i s-au retras o serie de distincții după ce a făcut afirmații rasiste

Cercetătorului James Watson, laureat al premiului Nobel, colaborator la descoperirea structurii de dublu helix a ADN-ului şi părintele proiectului genomului uman, i-au fost retrase toate distincţiile de către laboratorul la care a fost angajat, în urma unor afirmaţii ''reprobabile'' referitoare la rasă şi etnie, transmite Agerpres.

Foto: Sky News

Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL), instituţia din New York în cadrul căreia Watson a lucrat timp de aproape patru decenii, spune că a luat această decizie ca răspuns la afirmaţiile făcute de omul de ştiinţă într-un documentar de televiziune difuzat la începutul acestei luni.

Geneticianul în vârstă de 90 de ani a demisionat din instituţie în 2007 după ce a declarat pentru un ziar din Marea Britanie că oamenii de origine africană au o inteligenţă mai redusă.

Într-un nou documentar, difuzat de PBS, intitulat ''American Masters: Decoding Watson'', întrebat care este opinia sa asupra rasei la un deceniu după ce a a părăsit laboratorul newyorkez, Watson spune că nu se dezice de opiniile anterioare, citând diferenţe în rezultatele testelor IQ pentru a argumenta inferioritatea persoanelor de culoare.

Deşi cercetătorul şi-a exprimat, de asemenea, speranţa ca toată lumea ar trebui să fie egală, a adăugat că ''cei care au avut de-a face cu angajaţi de culoare au ajuns la concluzia că acest lucru nu este adevărat''.


Pub