Ştiri

Sursa imaginii: Imagine simbol

Ştiri / Regional

13 Ian. 2019 / 09:34

O metodă de economisire a energiei termice va fi implementată în raionul Străşeni

Căldura ne costă scump iarna, aşa că orice metodă de a o păstra este binevenită. Unii specialişti în eficienţă energetică susţin că valoarea facturii la curent poate fi redusă cu 30 la sută dacă geamurile vor fi acoperite cu policarbonat, folosit în general în industria construcţiilor. O şcoală din raionul Străşeni este deja pe cale de a implementa un astfel de proiect de eficienţă energetică, relatează Mesager.

Pentru că este lucru ştiut că 40-60 la sută din căldura din încăpere se pierde prin geamuri, Valeriu Damaschin, care este specialist în eficienţa energetică, recomandă oamenilor să acopere sticla de la geam cu plăci termoplastice transparente. Metoda aceasta este utilizată pe larg peste hotare, dar este mai puţin cunoscută la noi, spune expertul.  

„Luăm o plasă împotriva insectelor şi pe dânsa înşurubăm policarbonat celular transparent. Ca rezultat avem o capacitate de a izola casele. Acest panou poate fi aplicat pe orice suprafaţă de ferestre şi ca rezultat avem termoizolarea casei. Fereastra nu asudă, razele solare pătrund în încăpere, încălzesc încăperea”, a specificat Valeriu Damaschin, specialist în eficienţă.

Această metodă de economisire a energiei termice va fi curând implementată la Şcoala de Arte Plastice din Cojuşna, unde după un studiu de fezabilitate urmează să fie elaborat un proiect comunitar. Directoarea Şcolii de Arte Plastice din Cojuşna, Tatiana Jereghi, spune că pledează pentru această soluţie economică în beneficiul elevilor.

„Conservarea energiei termice pentru mine ca director are o prioritate. Am schimbat geamurile cu termopane moderne, mi-am pus drept sarcină să intrăm într-un proiect pentru conservarea energiei în plus. Acei bani, care o să fie economisiţi în urma acestui proiect să le investim în procurarea instrumentelor, a costumelor populare”, a declarat Tatiana Jereghi.

La Şcoala de Arte Plastice din Cojuşna îşi fac studiile 150 de elevi. 

Comentarii