Ştiri

Sursa imaginii: diez.md

Ştiri / Social

13 Ian. 2019 / 16:11

Fermierii se bucură de stratul de zăpadă

Zăpada a venit însă ca o binecuvântare pentru agricultură. Omătul protejează culturile de îngheţ şi le asigură temperatură constantă şi umiditatea necesară pentru întreaga iarnă. În unele locuri, grosimea stratului de zăpadă a ajuns până la 30 de centimetri, relatează Moldova 1.

Fermierii din Soroca spun că anul trecut au înregistrat pierderi din cauza lipsei ninsorilor. Ei se bucură că în acest an, grosimea stratului de zăpadă are 30 de centimetri.
 
„Noi am început a semăna pe la 9 octombrie. Pe la 10 octombrie au fost semănate toate 220 hectare. Din partea noastră am făcut tot ce a trebuit. Pământul a fost prelucrat bine, am dat îngrăşăminte”, a declarat inginerul-şef pe gospodăria ţărănească, Mihail Morari.
 
Specialiştii din Soroca spun că vor monitoriza situaţia şi vor preleva probe cu cerealele semănate în toamnă. Ei spun însă că stratul de omăt protejează culturile de îngheţ şi le asigură umiditatea necesară pentru întreaga iarnă.
 
„Anul trecut la semănarea grâului au fost precipitaţii de 25 procente faţă de norma care trebuia să fie şi avem un grâu care a răsărit, pe alocuri abia este în faza de încolţire. Credem că situaţia o să fie mai bună pentru că avem zăpadă care l-a acoperit şi n-o să permită grâului ca să îngheţe”, a menţionat direcţia agricultură Soroca, Constantin Purice.
 
În raionul Soroca au fost semănate peste 14 mii hectare de culturi cerealiere de toamnă.

Comentarii