Ştiri

Sursa imaginii: deschide.md

Ştiri / Social

13 Ian. 2019 / 18:15

Cetele de urători vestesc în această seară sosirea anului nou pe stil vechi

Zurgălăii răsună astăzi în toată ţara. Cetele de urători au luat la picior uliţele satelor şi umblă din casă în casă pentru a vesti sosirea anului nou pe stil vechi. În localităţile din nordul ţării, tradiţiile au rămas neclintite, aşa că tinerii au îmbrăcat haine naţionale, şi-au luat instrumentele muzicale şi au pornit cu uratul, relatează Mesager.

În satul Vasilcău din raionul Soroca traditia este păstrată cu sfinţenie din strămoşi. Cetele de urători au îmbrăcat straiele naţionale şi au pornit cu uratul pe la casele gospodarilor. În seara sfântului Vasile, cetele se fac auzite în întreaga localitate datorită instrumentelor muzicale.
 
„Aceste urături provin de la străbuneii noştri, care ei le-au alcătuit şi acum noi le ducem din generaţie în generaţie”, „Reuşim să mergem de la o casă la alta, la toţi locuitorii satului” „Ne adunăm cu cetele de copii şi umblăm şi urăm tot satul, ne adunăm toţi dis de dimineaţă ca să reuşim la toate casele, este un obicei de la strămoşi foarte interesant şi mergem şi vestim de Sfântul Vasile”, „Este o tradiţie pentru localitatea noastră de a merge cu uratul de la casă la casă şi nu doar copii merg cu uratul, dar şi maturii. Seara se adună,merg la nănăşeii, la părinţi, la cumătri şi astfel sărbătorim seara Sfântului Vasile”, au declarat oamenii din sat.
 
Şi gospodarii casei ţin la tradiţiile naţionale. Ludmila şi Valeriu Prepeliţă au pregătit pentru urători colaci, dulciuri şi bani.
 
„Coacem special pentru această sărbătoare circa 20,30 de colăcei ca să bucurăm pe cetele de urători care vin să ne ureze”, a declarat gospodina casei, Ludmila Prepeliţă.
 
„Ne pregătim, vinul este, fripturică, mămăligă, aşa ca la moldoveni, bucate tradiţionale”, a spus Valeriu Prepeliţă.
 
Gospodina casei a pregătit bucate alese pentru cei care le trec pragul, iar gospodarul a adus din beci cel mai bun vin, pregătit special pentru sărbătorile de iarnă.
 
„Anume în ziua de Sfântului Vasile se prepară mămăliga, deoarece să fie un an cu roade, să fie un an bogat”, a spus Ludmila Prepeliţă.
 
De sfântul Vasile, urătorii vor merge pe la casele oamenilor cu semănatul.

Comentarii