Unde s-ar afla cele 80 de tone de aur ascunse de Napoleon Bonaparte

Rușii încearcă de peste 200 de ani găsească cele aproximativ 80 de tone de aur pe care Napoleon Bonaparte și armata sa le-ar fi furat din Moscova și pe care le-au ascuns în timpul retragerii din 1812.

Foto: Verighete Atcom

Un istoric rus, Viaceslav Rizhkov, susține că toate pistele pe care le-au urmat arheologii până acum sunt greșite și că aurul ar fi fost aruncat pe fundul unui lac aflat aproape de granița cu Belarulul. Acesta susţine că rezolvarea problemei s-ar afla în oraşul Rudnia.

Potrivit unor informații, armata lui Napoleon a plecat din Moscova cu 80 de tone de aur şi alte obiecte preţioase. Pentru că nu puteau să le transporte și vremea s-a înrăutățit, aceștia le-ar fi ascuns, iar secretul a fost îngropat odată cu cei ce știau ce s-a întâmplat cu averea.

Philippe de Ségur, unul dintre cei care au stat alături de Napoleon, a spus că bogăţiile au fost aruncate în Lacul Semlevo din regiunea Smolensk. Informaţia părea credibilă, pentru că în apropiere s-au găsit mari cantităţi de armament şi de muniţie abandonate de trupele franceze. Lacul a fost cercetat de autorităţile ruse, arheologi şi vânători de comori încă din 1830, dar nu s-a găsit nimic.

Alte teorii spun că bogăţiile s-ar fi aflat în râul Berezina din Belarus, dar în 2012, o expediţie care a inclus cercetători francezi şi din Belarus nu a reuşit să găsească vreo urmă a comorii.

Rizhkov a declarat, însă, pentru BBC că tot detaşamentul trimis de Napoleon la Semlevo a fost o manevră menită să îi deruteze pe spionii ruşi, în timp ce împăratul şi comoara s-au îndreptat spre Rudnia. Potrivit noii teorii, armata franceză ar fi construit un dig şi ar fi ascuns aurul şi bijuteriile în mâlul de pe fundul Lacului Bolşaia Rutaveci.

În sprijinul teoriei sale, istoricul a vorbit despre relatările legate de un dig care s-a erodat treptat după 1812 şi o analiză a apei din 1989 care a arătat o concentraţie neobişnuit de mare de ioni de argint.

Totuși, alți experți consideră teoria istoricului rus drept neverosimilă.


Pub