Avocatul Poporului a depus o sesizare la CC: Interdicția pentru Diasporă de a vota cu buletinul de identitate, contrară Constituţiei

Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituţională a Republicii Moldova interdictia de a vota peste hotare in baza buletinului de identitate sau a pasaportului expirat. Despre aceasta a anunțat pe pagina sa de Facebook.

Foto: UNIMEDIA

„Consider că interdicţia pentru cetăţenii R. Moldova de a vota în secţiile de votare constituite peste hotarele R. Moldova în baza buletinului sau paşaportului expirat este contrară art. 38 alin (2) din Constituţia R. Moldova, deoarece reprezintă o interdicţie a dreptului de vot. De asemenea, această interdicţie instituie un tratament diferenţiat în raport cu cetăţenii care votează în R. Moldova, care pot vota în baza buletinelor de identitate, inclusiv a celor provizorii. Acest tratament diferenţiat nu poate fi justificat şi este contrar art. 16 alin (2) din Constituţie. De asemenea, această restricţie contravine legii”,se precizează în sesizarea depusă de Mihail Cotorobai.

Mihai Cotorobai spune că dreptul la vot este unul relativ şi exerciţiul acestuia poate fi supus unor limitări. Totuşi, aceste limitări nu trebuie să constituie bariere în exercitarea dreptului la vot de către cetăţenii Republicii Moldova aflaţi în străinătate. „Orice restricţie asupra drepturilor electorale nu trebuie să fie de natură de a exclude unele persoane sau grupuri de persoane de la participarea la viaţa politică a ţării”, se spune în sesizare.


Pub