Mai multe organizații s-au înregistrat pentru a beneficia de Legea 2%

Peste 730 de asociații obștești, fundații, instituții private și culte religioase s-au înregistrat pentru a beneficia în 2019 de 2% din suma impozitului pe venit al contribuabililor.

Foto: Eden Valley Partners

Numărul organizațiilor este cu peste 100 mai mare ca în 2017 și cu peste 300 în comparație cu 2016, transmite bizlaw.md.

Contribuabilii pot susține financiar activitatea organizațiilor înregistrate, direcționând benevol 2% din suma impozitului său, pe venitul calculat și achitat la buget pentru anul 2018.

Lista beneficiarilor desemnării procentuale pentru 2019 o puteți accesa aici.

Potrivit prevederilor legale, poate fi direcționat un cuantum procentual de 2% din suma impozitului pe venitul calculat anual la buget către un singur beneficiar din Lista beneficiarilor desemnării procentuale.

Dreptul la efectuarea desemnării procentuale le revine doar persoanelor fizice, care nu desfășoară activitate de întreprinzător și care nu au datorii la bugetul public naţional pentru perioadele fiscale anterioare. Acest drept poate fi realizat prin depunerea Declaraţiei persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit pe perioada fiscală corespunzătoare, în termenul stabilit de legislația fiscală, cu condiția achitării integrale și în termen a impozitului pe venit pentru perioada fiscală pentru care s-a făcut desemnarea. La completarea Declarației, persoana urmează să indice codul fiscal al beneficiarului în secțiunea respectivă cu privire la desemnarea procentuală.

Amintim că din 21 decembrie, recepționarea cererilor de participare la mecanismul desemnării procentuale și întocmirea listei beneficiarilor este efectuată de Agenția Servicii Publice (ASP), care a preluat aceste atribuții de la Ministerul Justiției.

Astfel, ASP este instituția care întocmește anual lista beneficiarilor care pot participa la desemnarea procentuală. Agenția publică lista respectivă pe pagina sa oficială până la data de 31 decembrie a anului pentru care se face desemnarea.

Mecanismul desemnării procentuale în cuantum de 2% din impozitul pe venit a fost adoptat în anul 2016 și este aplicat începând cu anul 2017, pentru venitul obținut în anul precedent.

bizlaw.md


Pub