Pașapoartele moldovenești sunt prezentate în Irak ca fiind cele mai ieftine din Europa

Portalul de afaceri irakian iraq-businessnews.com a publicat un articol intitulat „Moldova: Pașaportul cel mai rentabil din punct de vedere al costurilor din Europa", scris de Veronica Cotdemiey, șeful companiei de consultanță Citizenship Invest, scrie Mybusiness.md

Foto: UNIMEDIA

„Cetățenia prin investiții a devenit una dintre cele mai fiabile modalități de obținere a cetățeniei legale și a unui pașaport pentru multe naționalități din întreaga lume. Oferă oportunități de a călători cu ușurință și oferă un viitor mai bun pentru oameni. Cu toate acestea, când vorbim despre obținerea unui al doilea pașaport sau a cetățeniei fără cerințe de imigrare, mulți refuză din cauza prețului imens ", scrie autorul.

Site-ul aduce spre exemplu, Republica Cipru, care are una dintre cele mai renumite cetățenii din lume în cadrul programelor de investiții și este singura țară care poate oferi cetățenia europeană fără a avea nevoie de imigrație sau dovadă de ședere în țară pentru a o obține. Cu toate acestea, investițiile în imobiliare necesare obținerii cetățeniei cipriote sunt de 2 milioane de euro, ceea ce nu este disponibil pentru un număr mare de solicitanți potențiali.

Autorul recomandă acordarea atenției Republicii Moldova.

„Programul de cetățenie moldovenească cere solicitantului să transfere o sumă de 100.000 de euro la Fondul de Investiții de Stat din Moldova. Suma crește la 155.000 de euro pentru un solicitant cu mai mult de 4 persoane dependente. O altă caracteristică pozitivă a programului moldovenesc este capacitatea de a transmite cetățenia generațiilor viitoare fără restricții ", scrie Veronica Cotdemi.

Autorul constată că Moldova caută în mod activ să adere la statele membre ale Uniunii Europene prin intermediul politicii UE privind Parteneriatul Estic. „Ca parte a eforturilor depuse, Moldova depune eforturi pentru integrarea în UE a unor sectoare precum transportul, energia, tehnologia, mass-media și telecomunicațiile, pentru a-și aprofunda cooperarea cu Uniunea Europeană și a spori șansele de a deveni stat membru”, se mai arată în articol.

UNIMEDIA amintește că programul de dobândire a cetăţeniei prin investiţie a fost lansat oficial la nivel internaţional, iar Republica Moldova este pregătită să primească investitori cărora le va oferi la schimb cetățenie moldovenească. Asta deși experţii anticorupţie, dar şi deputaţi din opoziţie, susţin că oferirea cetăţeniei unor investitori străini comportă riscuri majore pentru securitatea statului şi ar putea afecta regimul liberalizat de vize cu UE, de care beneficiază R. Moldova


Pub