Ştiri

Sursa imaginii: lyberti.com

Ştiri / Social

12 Ian. 2019 / 16:29

Majorarea salariilor studenţilor rezidenţi de la medicină, motiv de dispută la un spital din capitală

Majorarea salariilor studenţilor rezidenţi de la medicină a devenit motiv de dispută la Spitalul Clinic Republican. O studentă din anul II a acuzat conducerea instituţiei că nu a informat adecvat studenţii şi astfel a rămas fără adaosul la salariu. Neînţelegerea a apărut din cauza că odată cu aplicarea legii privind majorarea salariilor, a fost schimbat termenul limită de prezentare a tabelului de pontaj, relatează Moldova 1.

Studenta Alina Taşnic susţine că dacă până la majorarea salariilor tabelul de pontaj, care este documentul de evidenţă a timpului de muncă, se prezenta până la sfârşitul lunii, conform noilor cerinţe acesta trebuie prezentat până pe data de 15 a lunii, fapt despre care nu a fost informată. În situaţia ei s-au pomenit alţi câţiva studenţi rezidenţi, dintre cei 169 care activează în Spitalul Republican.

„O transparenţă din partea la contabilitate nu a fost prezentă, deci noi am avut nevoie de o persoană ca un reprezentant care să ne ofere o informaţie, fie că suntem anul I sau II, suntem nişte boboci care nu ne dezmeticim poate în spaţiu, dar avem nevoie de o persoană care să ne ajute, să ne coordoneze, să ne spună informaţia din partea administraţiei, să o aducă medicilor rezidenţi”, susţine Alina Taşnic, rezidentă anul II.

De altă parte, medicii de la Spitalul Clinic Republican spun că motivul disputei ar fi lipsa de responsabilitate a studentei.

„Este starosta de grupă, este conducătorul de rezidenţiat de la universitate, este şeful de secţie care tabelează rezidenta respectivă, este sora superioară a secţiei, care face tabelul de punctaj. Dumneaei nu s-a adresat la nimeni”, a declarat Victor Cojocaru, şeful Catedrei Anestezie şi Terapie Intensivă.

„În timpul modulelor, rezidenţii de la Spitalul Republican, ca toţi rezidenţii, au module pe parcursul studiilor, se duc la diferite clinici. Când pleacă la altă clinică trebuie să prezinte de la clinica respectivă confirmare că a fost la lucru”, a menţionat Anatol Ciubotaru, directorul Spitalul Clinic Republican.

Totuşi, conducerea spitalului da asigurări că salariile pentru luna decembrie a celor câţiva studenţi vor fi recalculate, astfel ca toţi să beneficieze de majorări.

Amintim că de la 1 decembrie 2018, în scopul motivării medicilor rezidenţi de a activa în domeniu, salariul acestora a fost majorat de 2,5 ori: de la 2080 de lei la 5200 de lei. Tot atunci au fost majorate cu 20 şi, respectiv zece la sută, salariile medicilor şi personalului medical salarizat din bugetul Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină. Astfel, dacă în prezent medicii de familie cu o vechime în muncă de până la zece ani au un salariu de funcţie de 5210 de lei, potrivit noilor prevederi acesta va creşte până la 6510. Pentru medicii din asistenţa medicală urgentă prespitalicească, cu un stagiu similar, salariul de funcţie va spori de la 4160 de lei la 5200 de lei. De aceleaşi majorări vor beneficia şi alte categorii de medici, între care: farmaciştii din raioanele ţării, laboranţii şi psihologii. Legea mai prevede majorări cu 10-50% pentru angajaţii serviciului AVIASAN. Anterior, în urma lansării reformei sistemului de salarizare în sectorul bugetar, au fost majorate şi salariile angajaţilor medicali finanţaţi din bugetul de stat.

Comentarii