Cum apare şi cum se tratează insomnia. Ce boli ascunde, de fapt, lipsa somnului

De felul în care dormim noaptea depinde, în mare măsură, comportamentul şi randamentul pe care îl dăm în ziua următoare. Nu întotdeauna soluţiile pentru un somn bun sunt simple.

Foto: simbol

Este cunoscut faptul că antrenamentele târzii sau privitul la televizor înainte de culcare afectează semnificativ calitatea somnului, pentru că ele stimulează organismul, respectiv activitatea cerebrală, nepermiţând instalarea acelei stări de linişte, necesare unui somn bun.

Dacă aici vorbim despre cauze uşor de înlăturat, de cele mai multe ori probleme serioase cu somnul, reprezentate în special de insomnii, au cauze mult mai complexe, pe care doar medicii le pot stabili. Potrivit lui Mihai Ciobanu, medic specialist psihiatrie, despre insomnie se poate vorbi atunci când are loc fie o diminuare a cantităţii somnului, ca durată, fie a calităţii - un somn de durată adecvată, dar care nu este odihnitor pentru pacient.

De asemenea, pentru a putea vorbi despre insomnie, aceste probleme trebuie să persiste timp de mai multe zile şi să aibă consecinţe asupra activităţii de peste zi a celui ce le manifestă: oboseală, nelinişte, agitaţie, lipsa de răbdare cu ceilalţi. ”Insomnia poate fi considerată o boală în momentul în care domină tabloul clinic. Din experienţa noastră, însă, foarte rar se întâmpla ca insomnia să fie de sine stătătoare. De cele mai multe ori, insomnia este un simptom, asociat unor afecţiuni”, explică psihiatrul.

Ce boli poate ascunde insomnia

În mare parte din cazuri, insomnia are la bază - spune medicul specialist - patologia psihiatrică, adică nevroze (depresii, anxietate) sau psihoze (schizofrenie şi tulburări înrudite).

Insomnia apare, apoi, în tulburări tiroidiene, când poate să se manifeste secundar disfuncţiilor tiroidiene, alături de depresie şi tulburări ale apetitului.

Cu insomnii se pot confrunta şi pacienţii care prezintă afectări ale glandei suprarenale, dar şi pacienţii cu ciroză hepatică în stadiu avansat, când apare encefalopatia hepatică.

Pacienţii cu afecţiuni respiratorii acuză, uneori, insomnii. ”Apare dispneea nocturnă, senzaţia de sufocare şi atunci apare, evident, şi frica asociată cu somnul”, explică medicul.

Nu în ultimul rând, insomnia apare la pacienţii cu patologie cardiacă, în special pe seama faptului că aceştia se decompensează seara sau noaptea.

Cum îţi poate da serviciul insomnii

Mihai Ciobanu spune că există şi un tip de insomnie care nu exprimă o afecţiune, ci un ritm de viaţă nepotrivit organismului. Este vorba despre insmnia fiziologică, produsă în special de lucrul pe schimburi, care rupe ciclul somn - veghe şi nu mai permite organismului să se adapteze. O altă cauză a insomniei fiziologice este călătoria cu avionul la distanţe mari, în ambele situaţii problema dispărând odată cu eliminarea cauzei care a produs-o.

Cum se tratează insomnia

Potrivit medicului psihiatru, o activitate fizică desfăşurată - de preferinţă - în prima parte a zilei şi remediile naturiste, de genul ceaiului de tei, pot avea rezultate doar atunci când este vorba despre o insomnie tranzitorie, de scurtă durată şi intensitate.

Tratamentul medicamentos al insomniei pleacă de la boala de bază.

”În afecţiunile somatice, insomnia trece odată cu tratarea acelei afecţiuni. În afecţiunile psihiatrice, se tratează, la fel, boala de bază, dar şi toate manifestările ei - tristeţea, labilitatea, anxietatea, atacurile de panică, senzaţia de sufocare şi, concomitent, se vindecă şi insomnia”, precizează medicul. Cât adevăr se află în expresia ”mor de somn” În ciuda nevoii incontestabile de somn a omului, psihiatrul spune că, ”direct, nu poate să moară cineva doar pentru faptul că nu a dormit suficient. Da, lipsa somnului poate să provoace un stres asupra organismului, pentru că dacă nu există repausul mental, nu există nici repausul somatic, astfel că toate funcţiile organismului sunt suprasolicitate. Dar nu există un risc vital al lipsei de somn”, susţine el.


Pub