„De ce a trebuit interzisă votarea în baza actelor de identitate expirate?”: Dumitru Alaiba, solicitare de informație către Agenția Servicii Publice

„Fiecare cetățean trebuie să aibă dreptul să-și exprime votul, atâta timp cât își poate demonstra identitatea, în baza oricărui act de identitate. Declarația aparține candidatul blocului ACUM în alegerile parlamentare, Dumitru Alaiba, care se arată indignat de faptul că votarea în baza pașapoartelor expirate este interzisă. Mai mult, dânsul a ținut să adreseze o solicitare de informație Agenției Servicii Publice în contextul organizării procesului de reînnoire a actelor cetățenilor RM din SUA.

Foto: UNIMEDIA

„Am adresat I.P. ”Agenția Servicii Publice” așa o solicitare de informație. Ambasada Republicii Moldova în SUA rganizează procesul de înnoire a pașapoartelor în unele regiuni din SUA. Un efort vizibil focalizat pe unele regiuni.

Ar fi un gest salutabil, dacă nu ar fi vizibil cum sunt excluse alte regiuni. De ce nu Chicago, de exemplu? De ce nu avem aceeași abordare pentru Canada? De ce nu am avea un program amplu, nediscriminatoriu și clar tuturor?”. scrie candidatul blocului ACUM în alegerile parlamentare pe pagina sa de Facebook.

În acest sens, Dumitru Alaiba se arată indignat de faptul că votarea în baza actelor de identitate expirate este interzisă.

„Votul fiecărui cetățean trebuie să fie respectat. După ce omul și-a exprimat votul, discuția se termină și rezultatul se acceptă. Deaceea e important ca toți votanții să fie puși în condiții egale. În situația actuală, se crează impresia că Statul Republica Moldova prin intermediul instituțiilor sale are intenția clară să excludă unii cetățeni din procesul de vot, lucru ce riscă să distorsioneze în continuare procesul democratic din Republica Moldova”, mai scrie activistul civic.

Potrivit lui Dumitru Alaiba, fiecare cetățean trebuie să aibă dreptul să-și exprime votul, atâta timp cât își poate demonstra identitatea, în baza oricărui act de identitate, valabile sau expirate.

„Este o metodă simplă de a asigura protecția dreptului oamenilor de a vota. Este regretabil că votarea în baza pașapoartelor expirate a fost interzisă de autorități”, a conchis candidatul ACUM.

Dumitru Alaiba / Sursa:Facebook

De menționat că Dumitru Alaiba împreună cu grupul de inițiativă urmează să colecteze 1000 de semnături pentru a fi înregistrat în cursa electorală.

„Pentru circumscripțiile din diasporă semnăturile pot fi de la orice cetățean, din țară sau de peste hotare, indiferent de adresa de reşedință.

Am nevoie de tot ajutorul din lume (literally). Care şi cu ce poate”, a scris Dumitru Alaiba pe pagina sa de Facebook.

Activistul va candida pe circumscripția nr. 51 din partea blocului ACUM.

Pe această circumscripție și-a anunțat până acum candidatura Valeriu Ghilețchi, de la PPEM și Ghenadie Moroșanu din partea PD.


Pub