(video) Sergiu Sîrbu: „În ziua alegerilor, este un referendum consultativ, nu constituțional, nu venim astăzi deja să implementăm această prevedere”

După referendumul din 24 februrie nu este obligatoriu ca legea cu privire la deputați fie modificată, astfel ca parlamentarii fie demiși. Cel puțin asta spune democratul Sergiu Sîrbu.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, vicepreședintele PD-ului, spune că acest plebiscit este organizat pentru ca să vadă dacă ideea ca concept în general este agreată la nivel național.

„În primul rând, un deputat ar trebui să lucreze pentru popor, să fie un veritabil reprezentant al cetățenilor Republicii Moldova, să nu uite de interesul oamenilor, să-i reprezinte cu adevărat și să lucreze doar în interesul poporului, nu în interesul nici al partidului, nici în interesul altcuiva.”

Reporter: Dl Sîrbu, dar poporul, de exemplu, vrea pedeapsă capitală; poporul vrea, de exemplu, să interziceți avorturile; pe de altă parte, Europa vă impune să procedați altfel, Consiliul Europei interzice pedeapsa capitală. Și atunci?

Sergiu Sîrbu: „Așa este! Într-adevăr, aveți dreptate, doar că nu ar trebui să extrapolăm ceea ce înseamnă revocarea deputatului, deoarece, evident, revocarea nu poate avea loc în orice condiții. Și noi astăzi avem exemplul revocării primarilor, care avem această instituție deja de vreo 15 ani în Codul Electoral, primarii pot fi revocați, instituție care a fost validată și de către Curtea Constituțională. În Codul Electoral, la revocarea primarilor există aceeași normă care prevede că el poate fi revocat în cazul în care nu-și exercită corespunzător atribuțiile de serviciu.”

„Cu adevărat, avem puține exemple; nu sunt sigur dacă vă pot da vreun exemplu de revocare a primarilor...”

„Referendumul care va avea loc pe 24 februarie, în ziua alegerilor, este un referendum consultativ, nu constituțional, nu venim astăzi deja să implementăm această prevedere, dar vrem să auzim vocea poporului, dacă ideea ca concept în general este agreată la nivel național. Și dacă ea va fi agreată – atenție! – nu înseamnă că imediat a doua zi deja deputații vor putea fi revocați.

Noi avem nevoie de acest gir al poporului pentru ca ulterior să fie analizată experiența internațională, să cerem avizul Comisiei de la Veneția, să vedem toate procedurile posibile/ imposibile, unde sunt limitele până la care putem merge, ca după asta să vedem exact care sunt temeiurile de revocare, procedura și multe alte aspecte, astfel ca nici, pe de o parte, să nu fie abuz, iar, pe de altă parte, să fie eficient și să fie un element de responsabilizare maximă a deputaților, deoarece nu este vorba doar de construcție de poduri, deputații au anumite obligațiuni. De exemplu, același număr de participări la ședințe”.

UNIMEDIA precizează că pe 24 februarie, în ziua când va avea loc alegerile parlamentare, va avea loc și un referendum consultativ.


Pub