Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia ar putea elibera militarii…

Rusia ar putea elibera militarii ucrainieni reţinuţi în urma conflictului din strâmtoarea Kerci

Foto: unian.net

Rusia ar putea elibera cei 24 de militari ucrainieni reţinuţi în urma conflictului naval din Marea Azov în cadrul unui „schimb de prizonieri” cu Ucraina, în cursul acestui an, a declarat vineri o sursă diplomatică, conform informaţiilor apărute în publicaţia pro-Kremlin Izvestia, citată de Reuters, scrie Mediafax.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au făcut apel Administraţiei de la Moscova să elibereze militarii reţinuţi după ce Rusia a capturat trei nave ucrainiene în luna noiembrie.

Rusia consideră că navele au intrat ilegal în apele teritoriale ruse, în timp ce Ucraina consideră capturarea navelor ilegală şi acuză Rusia de agresiune militară.

Sursa diplomatică citată de publicaţia Izvestia a declarat că militarii vor trebui judecaţi iniţial în Rusia, dar este luată în calcul posibilitatea unui schimb, deoarece există mulţi cetăţeni ruşi reţinuţi în Ucraina.

Momentan nu a fost stabilită o dată exactă pentru procesul militarilor, care au transmis că se consideră prizonieri de război, statut respins de Administraţia de la Moscova.

În noaptea de 25 noiembrie, trei nave militare ucrainene — două nave mici de artilerie Berdiansk și Nikopol și remorcherul Yani Kapu au ieșit din portul Odesa de la Marea Neagră și s-au îndreptat în direcția portului Mariupol. În larg una din cele două bărci de coastă rusești Don a lovit remorcherul ucrainean.

Foto: unian.net