‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
13.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVasile Luca: „În anul agricol 2018 s-au obținut recolte bogate la majoritatea culturilor”

Vasile Luca: „În anul agricol 2018 s-au obținut recolte bogate la majoritatea culturilor”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Anul agricol 2018 a fost unul roditor pentru Republica Moldova, aceasta în pofida condițiilor climaterice complicate. Despre aceasta a comunicat Vasile Luca, Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, în cadrul unei conferințe de presă.

„În pofida numeroaselor provocări și riscuri, mai ales de ordin climateric, anul agricol 2018 s-a dovedit a fi unul relativ bun, favorizând obținerea unor recolte bogate la majoritatea culturilor. Cu toate că pe parcursul anului, perioadele cu exces de umiditate de la începutul etapei de vegetație a culturilor au fost urmate de lungi intervale secetoase combinate cu ploi abundente exact în perioada de recoltare a culturilor de prima grupă, o mare parte din producătorii agricoli au reușit să implementeze tehnologii avansate, prietenoase mediului. Utilizarea tehnicii agricole performante, metode progresive de depozitare au dus la obținerea unor recolte stabile și formarea volumelor solide pentru comercializare”, a remarcat Vasile Luca.

Astfel, în anul 2018 grâul a fost recoltat pe o suprafață de 333 mii de ha, în creștere cu aproximativ 10% față de anul 2017, recolta globală a constituit circa 1,1 milioane de tone cu o productivitate medie pe țară de 3,25 tone la hectar.

Totodată, floarea soarelui, principala cultură tehnică, a fost însămânțată pe o suprafață de 343 mii de hectare de pe care au fost recoltate 769 mii de tone cu o creștere a productivității de 6,7 % față de anul 2017.

„Suprafața cultivată cu porumb, în anul 218, a constituit 369 mii de ha cu o recoltă globală de 1,37 milioane de tone. Din roada anului 2018 au fost colectate și prelucrate 667 de mii tone de sfeclă pentru zahăr fiind produse peste 73 mii tone de zahăr. Culturile de prima și a doua grupă, datorită volumelor mari de producție care acoperă în totalitate necesitățile interne ale țării, au o pondere substanțială în exporturile țării fiind orientate cu precădere spre piața UE, Bazinul Mării Mediterane și a Oceanului Indian. Analizând rezultatele la principalele culturi de câmp observăm majorarea exportului de grâu, orz și floarea soarelui, grație recoltelor obținute și accesului pe piața UE în baza Acordului de Liber Schimb și Aprofundat”, a mai adăugat Secretarul de stat.

Printre altele, Vasile Luca a remarcat că în ceea ce ține de pregătirea pentru planul agricol următor, conform datelor preliminare, în toate categoriile de gospodării, culturile agricole de toamnă au fost însămânțate în termeni recomandați de bunele practici în agricultură pe o suprafață de peste 400 de mii de hectare dintre care 320 de mii de grâu, și câte 40 de mii de hectare la orz și rapiță.

Oficialul a amintit că, prioritatea Ministerului, în anul 2018 a fost consolidarea capacității sectorului agro-alimentar și garantarea securității alimentare a țării. Pentru a atinge acest deziderat a fost revizuit și îmbunătățit cel mai important document de politici și anume Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală pentru anii 2014- 2020.

‹ adv ›

Advertoriale

Promoție de primăvară la creditele Mikro Kapital Moldova

Mikro Kapital Moldova lansează o Promoție de Primăvară, dedicată stimulării spiritului antreprenorial și sprijinirii nevoilor financiare ale clienților săi. Începând de pe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›