(video) Raportul nr.2 al Promo-LEX: Cota de gen de 40%, respectată, însă majoritatea femeilor sunt plasate după poziția a 20-a din liste

Promo-LEX a prezentat Raportul nr. 2 privind misiunea de observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 (perioada de monitorizare: 10 decembrie 2018 - 8 ianuarie 2019).

Potrivit raportului, partidele PDM, Blocul ACUM, PCRM și PSRM, au respectat cota de gen de 40%, majoritatea femeilor fiind însă plasate după poziția a 20-a din liste. De cealaltă parte, nici un concurent electoral înregistrat pe lista națională nu a asigurat cota de gen de 40% pentru candidații desemnați în circumscripțiile uninominale.

Promo-LEX a depistat și „evenimente ce pot fi calificate drept oferire de cadouri înperioada electorală, atât din perspectiva fenomenului ca atare, cât și amploarea acestuia – 100 de evenimente sau 35% din totalul acestora. În activitățile respective au fost implicați reprezentanțiiPSRM (42 de cazuri de oferire a cadourilor), PPȘ (41) și PDM (17)”.

În perioada monitorizată, observatorii MO Promo-LEX au raportat cel puțin 10 cazuri ce pot ficalificate drept utilizare a resurselor administrative. În cazul a 7 din acestea sunt vizați reprezentanții PDM, 2 – PPȘ și 1 – PN.

Raportul integral:


Pub