Lukașenko amenință Federația Rusă, în legătură cu „manevra fiscală” din sectorul petrolier: „Vor pierde singurul aliat din Vest”

Rusia ar putea să-și piardă singurul aliat din Vest, în cazul în care nu va putea să ajungă la un acord cu Republica Belarus privind despăgubirile în legătură cu manevra fiscală din sectorul petrolier. Acest lucru a fost declarat astăzi, 10 ianuarie, de președintele Republicii Belarus, Alexander Lukașenko, citat de agenția TASS.

Foto: Reuters

După cum a subliniat Lukașenko, lipsa unor acorduri cu Rusia în această chestiune nu va fi un dezastru pentru țară. „Dacă conducerea Rusiei alege o astfel de cale de mișcare și pierderea singurului său aliat din Vest, este alegerea lor. Nu îi putem forța ", a explicat acesta.

Liderul belarus a cerut guvernului republicii să găsească alte „surse de încredere” pentru a compensa pierderile din bugetul din Belarus asociate manevrei fiscale rusești. În același timp, Lukașenko a subliniat că obținerea a încă 400 de milioane de dolari pentru Belarus nu este o „problemă”.

Amintim că Rusia a anunțat că din 2019 va anula treptat taxa pe exporturile de petrol și, în același timp, va majora impozitul pe sonda. Totodata, statul rus promite rafinariilor din Rusia ca le va compensa creșterea costului materiilor prime.

Aceste măsuri au fost numite în Rusia „manevra fiscala” și îngreunează grav condițiile comerțului cu petrol pentru Belarus. Creșterea taxei de extracție a materiilor prime va aduce prețul petrolului pentru Belarus la nivelul celui global, fapt care va lovi în articolul cheie al exporturilor din Belarus – produsele petroliere.

Înainte, Belarus cumpăra petrol scutit de taxa vamală, îl rafina, impunea o taxă similară cu cea din Rusia și îl vindea. După eliminarea de catre Rusia a taxelor vamale, Belarus va fi forțata să facă același lucru, altfel produsele sale vor deveni pur și simplu necompetitive. Asta înseamnă că bugetul din Belarus va pierde o parte importantă din venituri.

Există și alte probleme. Prețul gazelor livrate Belarusului din Rusia este considerat la Minsk prea ridicat, iar la Moscova, dimpotrivă, preferențial. Bunurile din Belarus au probleme cu accesul pe piața rusă, iar companiile – la achizițiile publice din Federația Rusă. Dar aceste dispute sunt incomparabil de mici fata de problema pretului la petrol.

Belarus consideră că a aderat la Uniunea Economică Eurasiatică sub garanția că termenii comerțului cu resursele energetice nu se vor schimba in sens negativ. Rusia compensează propriilor producatori pierderile prin efectuarea ”manevrei fiscale”, iar rafinăriile din Belarus sunt lăsate fără astfel de beneficii. Minskul consideră că aceasta este o încălcare a condițiilor egale în cadrul uniunii economice și dorește un fel de compensare. Alexandr Lukasenko a spus că Rusia ”i-a promis ceva, apoi și-a schimbat poziția și acum vrea să înghită tot Belarusul”.

În cazul în care Belarusul nu este compensat pentru pierdere, țara va trebui să reducă cheltuielile bugetare și să crească prețurile combustibilului pe piața internă. Minskul estimează valoarea totală a pierderilor până în 2025 la circa 10-11 miliarde de dolari. Este o suma imensa, având în vedere că întregul PIB al Belarus în 2018 este de aproximativ 55 de miliarde de dolari, notează paginaderusia.ro,

În continuare se pune problema costurilor sociale și politice. Aproape cu siguranță, într-un scenariu negativ, va creste migrarea forței de muncă și spiritul protestatar, mai ales ca, în anii 2019 și 2020, Belarus va organiza alegeri parlamentare și prezidențiale.


Pub