Linkuri accesibilitate

CEDO obligă Azerbaidjanul să îi plătească Khadijei Ismailova 19.300 de dolari ca despăgubiri pentru campania de șantaj la care a fost supusă


Khadija Ismailova la Baku, 19 iunie 2017
Khadija Ismailova la Baku, 19 iunie 2017

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis ca Azerbaidjanul să îi plătească jurnalistei de investigație Khadija Ismailova suma de 19.300 de dolari ca despăgubiri pentru campania de șantaj dezlănțuită împotriva ei. Potrivit deciziei tribunalului de la Strasbourg de astăzi, Azerbaidjanul nu și-a îndeplinit responsabilitățile „de a investiga actele care au fost un afront la demnitatea umană a doamnei Ismailova” și de a apăra libertatea de expresie.

Ismailova, o fosta colaboratoare a postului nostru de radio, a anchetat afacerile familiei președintelui Ilham Aliev în 2012, când a primit o scrisoare de amenințare că va fi umilită în public dacă își va continua investigațiile. Scrisoarea conținea fotografii din dormitorul ei și relațiile sale intime cu partenerul ei. Cum investigațiile au continuat, materialele filmate cu camera ascunsă în dormitorul ei au fost publicate pe rețele de socializare. Ismailova a descoperit în apartamentul său echipamentele de înregistrare ascunse.

Potrivit Curții Europene pentru Drepturile Omului, nu există în acest dosar materiale care să arate că autoritățile azere ar fi investigat cine anume a trimis scrisoarea de amenințare sau pe cei care le-au postat pe rețelele de socializare. În decizia tribunalului se mai amintește și despre faptul că jurnaliștii din Azerbaidjan sunt persecutați și că există un climat de impunitate față de actele de agresiune împotriva jurnaliștilor independenți.

Într-o postare pe Facebook, Ismailova le mulțumește avocaților ei pentru acest succes în instanță și amintește că a fost dificilă comunicarea în cadrul acestui proces, deoarece ea a fost o perioadă în detenție în legătură cu un alt caz, despre care ea spune că este „motivat politic”.

XS
SM
MD
LG