OSCE: Un impas bugetar pune în pericol misiunile de observare a alegerilor din Moldova și Ucraina

10 ianuarie 2019, ora 18:16

Franţa se opune aprobării bugetului pentru 2019 al organizaţiei, de circa 138 milioane de euro (158 milioane de dolari), afirmând că state central-asiatice bogate în resurse energetice nu plătesc o cotă corectă de contribuţie.

‘Această situaţie este nejustificată şi nesustenabilă. Este o sfidare la adresa unui multilateralism credibil’, a transmis pe Twitter ambasadoarea Franţei pe lângă OSCE, Veronique Roger-Lacan, săptămâna trecută.

SUA contribuie cu 13% la bugetul OSCE, în timp ce Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia asigură în jur de 10% fiecare.

În schimb, state precum Uzbekistan şi Kazahstan au o contribuţie de 0,2% fiecare, iar Rusia, de 4%.

Potrivit unui diplomat de la Viena, Franţa refuză să aprobe bugetul anual dacă baremele de contribuţie nu vor fi modificate.

Ministrul de externe slovac Miroslav Lajcak, care a preluat preşedinţia prin rotaţie a OSCE în ianuarie, a lansat un apel la compromis cu ocazia reuniunii celor 57 de state membre, joi, la Viena.

‘Deja am auzit că va fi afectată capacitatea (Biroului pentru Instituţiile Democratice şi Drepturile Omului al OSCE) de a se pregăti misiuni importante de monitorizare de alegeri’, a avertizat Lajcak.

Finanţarea misiunii de monitorizare a conflictului din estul Ucrainei, formată din aproape 800 de persoane neînarmate, nu va fi însă afectată de impasul bugetar. Aceasta se face dintr-un buget separat, aproape egal cu bugetul general anual al OSCE, menţionează dpa.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram