02:16:04 19.04.2024
Stiri

Numărul de studenți din R. Moldova SCADE al 12-lea an consecutiv. Universitățile de stat sunt cele mai afectate. SOLUȚIILE propuse pentru a opri DISTRUGEREA acestora

Social 09.01.2019 10:11 Vizualizări1179 Autor: Ziarul National
Numărul de studenți din R. Moldova SCADE al 12-lea an consecutiv. Universitățile de stat sunt cele mai afectate. SOLUȚIILE propuse pentru a opri DISTRUGEREA acestora
Poză simbol


„Al 12-lea an consecutiv, scade numărul de studenți în universitățile din R. Moldova. În acest an numărul s-a redus cu încă 5 000 față de anul precedent și a ajuns la doar 60,6 mii, cea ce este de 2,1 ori mai puțin decât acum 12 ani, atunci când numărul lor a atins nivelul de 128 de mii de persoane”, scrie pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Vecaeslva Ioniță.

Potrivit expertului, reducerea numărului de studenți în acest an se deosebește cardinal de anii precedenți prin două aspecte importante.

„Reducerea s-a realizat exclusiv din contul studenților de la instituțiile de învățămând superior de stat. Astfel, numărul de studenți în instituțiile private de învățământ a rămas neschimbat - la nivelul de 10 mii studenți, iar al celor din instituțiile de stat s-a redus cu aproape 5 000 - de la 55,3 mii la 50,6 mii studenți. Reducerea s-a realizat în cea mai mare parte din contul studenților cu frecvență la zi. Numărul de studenți cu frecvență redusă a rămas relativ constant - 22,1 mii, față de 22,9 mii de persoane. În schimb, numărul studenților de la secția zi s-a redus semnificativ - de la 42,6 mii de persoane la 38,5 mii”, scrie Ioniță.

CITIȚI și INFOGRAFIC // Fiecare al cincilea student din R. Moldova vrea să devină JURIST sau BUSINESSMAN

Economistul a explicat și care sunt factorii fundamentali ce stau la baza reducerii cu 67,4 mii a numărului de studenți din ultimii 12 ani.

„E vorba de scăderea în continuare a numărului de tineri de vârstă universitară. Astfel, dacă în 2008 populația cu vârsta cuprinsă între 18-22 ani era de 365 de mii de persoane, atunci în prezent numărul lor s-a redus până la 219 mii sau cu 146 de mii de persoane în doar 12 ani. Doar acest factor a determinat reducerea numărului de studenți cu 50 de mii de persoane. De asemenea, e vorba de înăsprirea condițiilor la examenele de Bacalaureat. Însă acest factor noi îl privim mai mult ca ceva pozitiv. Universitățile, în goana după contracte, au anulat orice bariere la admitere. Bacalaureatul a devenit unica formă de examinare în lipsa unor filtre de selecție din partea universităților. Înăsprirea condițiilor de examene la Bacalaureat au lipsit universitățile de încă circa 3 000 de studenți”.

Totodată, reducerea numărului de tineri de vârsta universitară se datorează și faptului că multe familii au plecat peste hotare.

CITIȚI și Studenți străini din R. Moldova: Din ce țări sunt cei mai mulți și ce specialități au ales să învețe

Ioniță mai spune că cea mai mare provocare pentru universitățile din R. Moldova, în special cele de stat, este lipsa de înțelegere a fenomenelor care au loc.

„În „lupta” pentru studenți, universitățile au declanșat o adevărată „concurență” distructivă între ele. Este destul de trist să urmărești cum, în lupta pentru studenți, 2-3 universități de stat dublează specialitățile, iar în final în loc de o grupă de 25-30 de studenți sunt 2-3 grupe a câte 10-15 studenți la trei universități. Această luptă între universitățile de stat au provocat majorarea costurilor de pregătire a unui student, în condițiile de reducere dramatică a bugetelor universitare. Iar statul urmărește pasiv cum această luptă dintre universități omoară sistemul nostru de pregătire a tinerilor în învățământul superior”.

Economistul vine și cu unele soluții pentru a îndrepta lucrurile. „În prezent avem nevoie nu de luptă între universități, dar de crearea unor Alianțe Universitare. Statul nu trebuie să urmărească pasiv cum universitățile se distrug reciproc, prin dublarea de specialități. Criza de studenți a scos în evidență, de fapt, criza sistemului educațional, care până mai ieri nu se vedea datorită bugetelor enorme provocate de explozia de studenți în perioada 1997-2008, însă acum este timpul de acționat. În caz contrar riscăm să pierdem definitiv competiția cu universitățile străine, iar cei care vor rămâne în Moldova vor studia doar la frecvență redusă”, a conchis sursa citată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md