Linkuri accesibilitate

Pe platforma CEC pentru alegerile din 24 februarie s-au înregistrat un număr record de cetățeni


La una din secțiile deschise în noiembrie 2016 la Londra
La una din secțiile deschise în noiembrie 2016 la Londra

Peste 20 de mii de cetățeni moldoveni din diasporă s-au înregistrat în prealabil pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, cifră cu mult mai mare față de alegerile prezidențiale din noiembrie 2016, când s-au înregistrat peste 3500 de moldoveni stabiliți peste hotare, relatează IPN. Președinta CEC, Alina Russu, a reamintit că astăzi, 9 ianuarie, expiră termenul pentru preînregistrarea moldovenilor din diasporă.

La o conferință de presă, Alinei Russu a precizat că cei mai activi sunt moldovenii din circumscripția nr. 50, cei stabiliți în țările amplasate la vest de Republica Moldova, în special cetățenii care domiciliază în Italia. Sunt activi și cetățenii din Marea Britanie, România, SUA, Canada. Președinta CEC a mai explicat că în baza numărului de înregistrări guvernul va decide numărul secțiilor de votare care urmează să fie deschise în afara țării.

Circumscripția nr. 50, unde sunt arondați cetățenii stabiliți în țările europene
Circumscripția nr. 50, unde sunt arondați cetățenii stabiliți în țările europene

Faptul că alegătorul nu s-a înscris nu îl împiedică însă să participe la votare. În decembrie 2016, în turul doi al alegerilor prezidențiale, au votat aproape 140 de mii moldoveni în străinătate, iar votul diasporei a fost câștigat atunci detașat de lidera PAS, Maia Sandu.

XS
SM
MD
LG