Alt contract de 12 milioane lei: Firma ce va livra camere video pentru secțiile de votare

Comisia Electorală Centrală a anunţat că a selectat compania Rapid Link SRL ca furnizor a 2.300 de camere video, care urmează să fie instalate în secțiile de votare deschise pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, scrie mold-street.com

Foto: UNIMEDIA

Astfel după ce a câştigat la finele anului trecut, contractul de 20,4 milioane lei pentru livrarea în perioada ianuarie - mai 2019 de seturi de bunuri pentru nou-născuți în toate maternitățile din țară, Rapid Link SRL a fost desemnată pe 3 ianuarie 2019, câştigătoare şi a licitaţiei de achiziţie şi furnizare de camere video în valoare de circa 10 milioane lei, fără TVA (circa 12 milioane lei, cu TVA).

Oferte copy/paste?

Din documente rezultă că o cameră video va costa 4.277 lei (5.133 lei cu TVA) şi va fi de producţie a gigantului chinez Hangzhou Hikvision Digital Technology Co. Ltd.

În cadrul licitaţiei, compania controlată de Victor Baciu a avut un singur concurent, firma Victiana SRL, care a avut o ofertă totală cu circa 132.000 lei mai scumpă.

Ambele firme însă au prezentat documente că sunt distribuitori oficiali ai companiei chineze Hangzhou Hikvision Digital Technology Co. Ltd, iar asemănările nu se termină aici.

Astfel în Formularul ofertei (F3.1) textul practic este identic, iar în oferta Rapid Link SRL la punctul e) scrie chiar că "În cazul acceptării prezentei oferte, Victiana SRL se angajează, să obţină o Garanţie de buni execuţie în conformitate cu FDA7, pentru executarea corespunzătoare a contractului de achiziţie publică".

Echipamentul video va înregistra doar anumite operaţiuni electorale

Amintim că în cadrul ședinței din 14 noiembrie 2018, Comisia Electorală Centrală a agreat caracteristicile tehnice pentru sistemul de înregistrare video.

Președinta CEC Alina Russu a precizat atunci că principala condiție a fost ca acest sistem să nu tenteze la secretul de vot realizat de către cetățeni și să nu tenteze la partea de intimitate și libera exprimare a votului său de către cetățeni.

„De aceea, ne-am propus ca echipamentul video să înregistreze doar anumite operaţiuni electorale: ce se întâmplă cu urna de vot, ca să nu fie anumite manipulări sau fraude – asta va fi prima parte a înregistrării, după care va fi înregistrat procesul de numărare a buletinelor de vot şi totalizarea voturilor, care se realizează în secţiile de votare”, a explicat preşedinta CEC.

CEC urma să elaboreze şi un regulament care va stabili exact locul amplasării echipamentului tehnic necesar, care va fi unghiul de înregistrare, iar acest regulament va fi avizat de către toate instituţiile specializate în domeniu.

De notat că înregistrările video din secţiile de votare vor fi stocate, însă nu vor fi transmise online. Cât privește cheltuielile necesare în acest sens, Alina Rusu a spus că va putea da o cifră exactă doar atunci când va fi demarată procedura de achiziţie a camerelor și atunci când vor fi invitați toți ofertanții. Totuși, suma estimativă este de 12 milioane de lei.

Decizia CEC a venit imediat după ce premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu membrii CEC, în cadrul căreia a propus să fie examinată posibilitatea instalării camerelor de luat vederi în secțiile de vot, pentru a asigura o transparență maximă.

Promo-LEX: Instalarea camerelor video are un scop ascuns

Asociația Promo-LEX a criticat decizia CEC declarând că ar fi una pripită, iar camerele video "nu vor fi în măsură să prevină și să constate, într-o manieră ce ar justifica utilizarea lor, majoritatea tipurilor de incidente din ziua alegerii în cadrul șecțiilor de votare".

Potrivit Promo-LEX toate rapoartele de monitorizare "indică așupra faptului că, cea mai mare parte a încălcărilor ce afectează calitatea proceșului electoral au loc în Republica Moldova, nu atât în ziua alegerilor, cât în timpul desfășurării campaniei electorale, dar și la etapa preelectorală".

Mai mult! În opinia experţilor de la Promo-LEX, sunt suspiciuni rezonabile ce induc ideea că această decizie este adoptată prin impunere din exterior și nu în baza unor analize neutre ale practicii electorale din Republica Moldova.

Utilizarea camerelor de luat vederi se pare că este specifică în general statelor cu probleme de integritate a procedurilor electorale şi nu va putea soluționa problemele sistemice care viciază calitatea procedurilor din ziua alegerilor.

Se pare că utilizarea resurselor financiare pentru achiziția camerelor video se face în detrimentul alocării acelorași resurse pentru acoperirea altor aspecte problematice și/sau nesoluționate a procesului electoral, mai constată Așociația Promo-LEX.

De notat că CEC a stabilit că scrutinul parlamentar din 24 februarie 2019 va costa 110 milioane de lei. Totodată, pentru alegerile generale locale vor fi alocate 140 de milioane de lei.


Pub