Ştiri

Sursa imaginii: electroclub.ro

Ştiri / Regional

08 Ian. 2019 / 09:07

O femeie din raionul Rezina şi-a deschis propria afacere

Eugenia Donţu din Rezina confecţionează veşminte stilizate bisericeşti, după preferinţele slujitorilor Domnului. Ea coase veşminte preoţeşti deja de trei ani. A reuşit să-şi pună afacerea pe roate graţie susţinerii acordate de stat, prin intermediul Incubatorului de Afaceri din localitate. Acum femeia spune că ar vrea să-şi extindă afacerea, relatează Mesager.

Fiind tehnolog de profesie, Eugenia Donţu spune că ideea de a confecţiona veşminte bisericeşti i-a apărut cu mulţi ani în urmă, atunci când a primit prima comandă de a coase o haină pentru preot şi şi-a dat seama că nu ştie să le coase. Aşa că în 2001 a hotărât să meargă peste hotare să înveţe. A muncit la o fabrica specializată din Rusia, iar în 2014 a revenit acasă. Cu banii adunaţi ea a decis să pornească o afacere şi nu a dat greş.

„M-am gândit că preoţii noştri din Moldova cel mai des îşi procură veşminte de peste hotare şi am zis cam de ce nu am deschide un atelier să aibă şi preoţii noştri unde-şi coase”, a menţionat Eugenia Donţu.

Eugenia Donţu are şi două angajate care se bucură ca au un loc de muncă acasă, dar sunt şi mai mulţumite că fac un lucru ce le place.

„Am fost plecată peste hotare cât am avut un student. De când a finisat studiile am rămas acasă. Îmi place tot ce ţine de interiorul bisericii, veşmintele preoţilor, dacă nu ai dragoste faţă de lucrul acesta n-o să se primească nimic”, spune Ludmila Borş, angajată.

„Dragostea faţă de religie, de ceea ce este sfânt m-a făcut să-mi schimb profesia. Am lucrat asistentă medicală. Cos veşminte, mi-aduce o satisfacţie sufletească. Sunt lângă părinţi, copii, lângă soţ, şi asta mă bucură”, afirmă Margareta Gun, angajată la atelier.

Mai nou, feţele bisericeşti preferă să-şi ornamenteze cămaşa preoţească cu imprimeuri tradiţionale. Croitoreasa afirmă că preoţii sunt foarte atenţi la detalii şi recunoaşte că unor clienţi nu le intri lesne în voie.

Graţie împrumutului fără dobândă a obţinut în cadrul incubatorului de afaceri din localitate, dar şi a granturilor primite din partea ODIMM, Eugenia Donţu a putut sa-şi procure utilaje de ultima generaţie. Mai mult, în primii ani de activitate a beneficiat şi de un spaţiu luat în chirie la preţ atractiv în cadrul Incubatorului.  

„Vom face tot posibilul să-i ajutăm să se dezvolte mai departe, evident că dacă va avea nevoie de un spaţiu mai mare vom face tot posibilul să-i acordăm acest spaţiu. Evident că vor crea noi locuri de muncă, îşi vor mări gama de servicii prestate”, a declarat Mihail Fricăţel, director al Incubatorului de Afaceri din Rezina.  

O cămaşă preoţească cu motive tradiţionale costă, în medie, două mii de lei.

Comentarii