14:51:58 23.04.2024
Stiri

Patriarhul Bartolomeu a semnat TOMOSUL. Ruşii: „O bucată de hârtie FĂRĂ VALOARE”. Consecinţele oficializării AUTOCEFALIEI Bisericii Ortodoxe din Ucraina

Știri 08.01.2019 11:33 Vizualizări2148 Autor: Ziarul National
Patriarhul Bartolomeu a semnat TOMOSUL. Ruşii: „O bucată de hârtie FĂRĂ VALOARE”. Consecinţele oficializării AUTOCEFALIEI Bisericii Ortodoxe din Ucraina


Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a semnat decretul prin care acordă autocefalie Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, într-o ceremonie oficiată la Biserica Sfântul Gheorghe din Istanbul, la care au asistat mitropolitul Epifanii al Ucrainei şi preşedintele Petro Poroşenko, informează agenţia Reuters. Patriarhia de la Moscova nu recunoaşte decretul şi avertizează asupra consecinţelor grave ale schismei.

Documentul oficial, denumit „tomos” oficializează anunţul făcut în luna octombrie a anului trecut, care a provocat o reacţie furioasă a Bisericii Ortodoxe Ruse. De sute de anii, ortodocşii ucraineni erau conduşi de patriarhul de la Moscova, iar desprinderea lor ar putea declanţa o reacţie în lanţ.

„Mâine, când cerneala de aur cu care Preafericitul Patriarh Bartolomeu I a semnat textul tomosului se va usca, veţi vedea înălţându-se Biserica autocefală a Ucrainei, care va propovădui iubirea şi unitatea între popoare,” a transmis preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko. ”Vreau să mulţumesc generaţiilor de ucraineni care au visat la acest moment. În sfârşit, Dumnezeu ne-a dăruit Biserica Ortodoxă a Ucrainei.”



În şedinţa de lucru din 9-11 octombrie 2018, Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei şi a decis ”revocarea validităţii Scrisorii Sinodale din anul 1686, eliberată în circumstanţele acelei perioade, prin care s-a acordat Patriarhului Moscovei, prin iconomie, dreptul să hirotonească pe Mitropolitul Kievului, ales de Adunarea clerului şi a laicilor din eparhia sa, care trebuia să pomenească pe Patriarhul Ecumenic ca Întâiul Ierarh la orice slujbă, proclamând şi afirmând dependenţa sa canonică faţă de Biserica Mamă a Constantinopolului,” se spunea în comunicatul oficial.

În decembrie 2018, Biserica Ortodoxă a Ucrainei l-a ales drept conducător pe mitropolitul Epifanii (39 de ani) acţiune comparată de Poroşenko cu referendumul din 1991 privind independenţa Ucrainei faţă de Uniunea Sovietică.

„S-a făcut dreptate!” scria Poroşenko pe Facebook, după semnarea tomos-ului.

Încă din octombrie 2018, Biserica Ortodoxă Rusă a transmis că nu acceptă autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

„Tomos-ul e doar o foaie de hărtie,” a transmis Vladimir Legoida, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse. ”rezultatul instabilităţii politicie şi al unor ambiţii personale. A fost semnat fără respectarea normelor canonice şi nu are nici o valabilitate.” Acesta a ironizat vameşii ucraineni care au reţinut mesajul de Crăciun trimis de patriarhul Moscovei Bisericii Ortodoxe din Ucraina, sub pretextul încălcării legislaţiei vamale: ”Vremuril es-au schimbat,” scrie Legoida. ”Acum puteţi citi mesajul pe smartphone.”

Pe 15 octombrie 2018, ca Biserica Ortodoxă Rusă a întrerupt relaţiile cu Patriarhia de la Constantinopol, ca urmare a recunoaşterii autocefaliei ucrainenilor.

„Aş vrea să atrag atenţia asupra unui singur lucru,” a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, la sfârşitul lunii octombrie, referindu-se la desprinderea de Moscova a Bisericii Ortodoxe Ucrainene. ”Manevrele politice în această zonă sensibilă atrag cele mai grave consecinţe, în special asupra celor care le provoacă. Este datoria noastră patriotică să păstrăm unitatea spirituală şi istorică”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md