16:49:23 16.04.2024
Stiri

Bloomberg: Putin încearcă să-și salveze regimul „absorbind” Belarusul

Știri 08.01.2019 18:00 Vizualizări1511 Autor: Ziarul National
Bloomberg: Putin încearcă să-și salveze regimul „absorbind” Belarusul Pagina de Rusia


Președintele rus Vladimir Putin, care mai are 5 ani de putere, caută modalități de a-și asigura influența în continuare prin crearea unei uniuni mai strânse cu Belarusul vecin, scrie Bloomberg.

Publicația susține că, din moment ce tranziția dintre liderii ruși este rareori netedă, Putin caută modalități de a-și păstra puterea, în special prin unirea Rusiei cu Belarus.

Președintele rus nu se poate retrage pur și simplu în 2024, deoarece nu este sigur de garanțiile de securitate personală pe care succesorul său le-ar putea oferi, motiv pentru care „afacerea belarusă” pare deosebit de atractivă.

Se remarcă faptul că, în 1997, predecesorul lui Putin, Boris Elțîn, și președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, au semnat un tratat-cadru privind uniunea statală Rusia-Belarus.

Versiunea din 1999 a documentului unional descrie în esență o federație a două state cu o monedă unică, drapel și stemă comune, o piață comună și sistem judiciar unic.

„Federatia” va fi condusă de Consiliul de Stat Suprem, aflat în subordinea președinților celor două țări pe bază de rotatie, „cu excepția cazului în care cei doi convin altfel”.

Lukașenko, care a condus acest organism încă din anul 2000, în realitate nu a avut prea multă putere reală, deoarece tratatul nu a fost niciodată pus pe deplin în vigoare.

Autorii publicației subliniază faptul că Lukașenko a urmărit să obțină doar avantaje economice din alianța mai strânsă cu Rusia, cum ar fi petrol și gaze ieftine, dar nu și pierderea suveranității, care va urma după punerea în aplicare a tratatului unional.

Publicația adaugă că pentru Rusia ar fi mai ieftin să-i dea lui Lukasenko ceea ce iși dorește, dar că acum uniunea a devenit atractivă personal pentru Putin.

În special, el va putea să preia conducerea Consiliul de Stat Suprem, ale carui puteri vor fi lărgite în 2024, păstrându-și pe viață puterea politică în Rusia și asta fără să fie nevoit să schimbe constituția.

În plus, în opinia jurnaliștilor, unirea pașnică cu Belarus poate fi de asemenea folosită ca o despăgubire pentru pierderea Ucrainei.

Publicația adăuga că, acum, Putin are ocazia să exercite presiuni non-agresive asupra Belarusului datorită reformei fiscale realizate în Federația Rusă. În special, Belarusul, care cumpără fără taxe vamale petrol și gaze și exportă cea mai mare parte din acestea, percepand propriile taxe, va fi obligat să plătească mai mult pentru resursele energetice.

Deși Lukașenko a avertizat public Rusia împotriva încercărilor de „înghițire a Belarusului”, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus că unirea dintre Rusia și Belarus nu este subiect de discuție, scrie Pagina de Rusia.

Potrivit jurnaliștilor Bloomberg, Federația Rusă este atrasă de acest scenariu, însă, în timpul celor două întâlniri cu Lukașenko de la sfârșitul lunii decembrie, Putin nu a putut să-l convingă să accepte calea unificării.

Publicația adaugă că Lukașenko poate căuta ajutor în Occident, dar că acesta opțiune este mai puțin atractivă pentru el: președintele belarus suspectează că Statele Unite și Uniunea Europeană doresc să-i submineze puterea sa aproape absolută.

Autorii publicației consideră că soluția la problema unirii celor două țări depinde de faptul dacă Putin va găsi alte modalități de a rezolva problema prezervării puterii sale politice.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md