De ce avem nevoie de suplimente cu vitamina D iarna. Sfatul medicului

Vitamina D este esenţială pentru sănătatea muşchilor, pentru echilibrul glandelor endocrine şi pentru buna funcţionare a sistemului nervos. Iarna, majoritatea dintre noi suferă carenţe de vitamina D.

Foto: simbol

Vitaminele sunt substanţe care trebuie să provină din alimentaţie şi pe care organismul nostru nu le poate „fabrica“ singur, spun specialiştii. Dar vitamina D este diferită de celelalte, deoarece mecanismul său de activare este unic. Cea mai bună sursă de vitamina D o reprezintă radiaţiile ultraviolete.

Mai exact, în contact cu lumina solară, în pielea noastră se formează un compus înrudit cu colesterolul, care este transportat în sânge până la ficat. Aici, vitamina este metabolizată şi apoi transportată la rinichi, care o activează.

În mod normal, 15 minute de expunere a braţelor şi a feţei la lumina solară ne asigură necesarul zilnic de vitamina D. Iar o vacanţă de şase zile de stat la plajă asigură necesarul de vitamina de pentru 49 de zile în care nu ne expunem deloc la soare.

Totuşi, iarna acest lucru este mai dificil de obţinut.

Carenţele pot duce la afecţiuni grave

„Sinteza de vitamina D, natural produsă de organismul uman sub acţiunea razelor solare, scade în sezonul rece, cu efect direct şi asupra imunităţii, deoarece multe dintre celulele implicate în răspunsul împotriva agenţilor patogeni au receptori pentru vitamina D care permit modularea activităţii sistemului imunitar“, explică un medic primar alergologie-imunologie.

Femeile care au intrat la menopauză şi care au un nivel scăzut de vitamina D prezintă un risc cu 70% mai mare de a suferi o fractură de şold faţă de cele care îşi asigură necesarul zilnic de vitamina D.

Carenţele de vitamina D pot duce, de asemenea, la rahitism în rândul copiilor şi la nedezvoltarea completă a oaselor. Mai mult, cercetătorii americani au arătat că lipsa unei cantităţi corespunzătoare de vitamina D poate fi asociată cu apariţia bolilor cardiovasculare şi cu anumite tipuri de cancer.

De unde o poţi lua

În sezonul rece, soarele nu ne mai poate asigura necesarul de vitamina D. Iar sursele de unde putem obţine vitamina D iarna sunt destul de restrânse. De aceea, specialiştii ne recomandă să ne suplimentăm aportul printr-o alimentaţie bogată în această vitamină şi prin administrarea de suplimente alimentare.

Peştele gras şi ouăle, conţin cea mai multă vitamină

Alimentele cu un conţinut important de vitamina D sunt puţine. Acestea sunt peştele gras, uleiul de peşte, gălbenuşul de ou, lactatele, cerealele integrale. Însă toate acestea la un loc nu echivalează decât cu 100 de unităţi internaţionale (UI) de vitamina D. De aceea, este imposibil să îţi asiguri necesarul zilnic de vitamina D doar printr-o dietă echilibrată.

De câtă vitamină ai nevoie

Necesarul zilnic de vitamina D în Europa este de 800 UI. Specialiştii americani recomandă cantităţi mai mici, deoarece în SUA alimentele sunt îmbogăţite cu vitamina D.

În Europa, această practică este la început. De aceea, medicii subliniază că, mai ales în sezonul rece, ar trebui să luăm suplimente alimentare, astfel încât să ajungem chiar şi până la 1.000 UI.

Majoritatea specialiştilor recomandă forma de vitamina D care conţine colecalciferol, care este mai puternică decât forma numită ergocalciferol.

Femeile au cea mai mare nevoie de vitamina D Statisticile de la noi din ţară arată că peste 60% din românce au un aport insuficient de vitamina D, ceea ce sporeşte riscul de fracturi cauzate de osteoporoză. Cauzele sunt foarte variate: expunerea insuficientă la soare, folosirea cremelor cu factor de protecţie solară, o dietă dezechilibrată şi reducerea capacităţii de a sintetiza vitamina D odată cu înaintarea în vârstă.


Pub