(sondaj) România: Klaus Iohannis, favorit la prezidențiale

PSD nu doar că nu s-ar mai situa pe primul loc în intențiile de vot ale românilor, ci ar fi scăzut sub 20%, potrivit unui sondaj IMAS realizat la comanda Europa FM. În ceea ce privește intenția de vot pentru alegerile prezidențiale de la finalul anului 2019, Klaus Iohannis conduce detașat, iar actualul lider al PSD nu pare să aibă vreo șansă.

Foto: Republica

La întrebarea „dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlament și v-ați prezenta la vot, cu ce partid ați vota?”, 17,1% dintre cei chestionați au indicat PNL, în timp ce PSD a reprezentat opțiunea a 16,4% dintre respondenți. Locurile următoare au revenit USR (7,5%), ALDE (6,3%) și partidului lui Cioloș (5,3%). De remarcat că, potrivit sondajului, UDMR s-ar situa după Pro România, cu doar 3,0% din intențiile de vot.

În ceea ce privește intenția de vot pentru prezidențiale, Klaus Iohannis ar ocupa prima poziție, cu 34,9%, urmat de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu (cu 12,9%) și de liderul Pro România, Victor Ponta (cu 12,7%). Fostul premier Dacian Cioloș s-ar afla pe poziția a patra (cu 9,2%), iar după el ar veni președinții PSD, PNL și USR (Liviu Dragnea - 5,3%, Ludovic Orban - 3,5% și Dan Barna - 2,3%).

România/ alegeri prezidențiale / Sursa:IMAS

Întrebați care ar trebui să fie candidatul pentru funcția de președinte din partea PSD, cei mai mulți respondenți (42%) au indicat-o pe Gabriela Firea, actualul primar general al Capitalei, și doar 23% l-au indicat pe liderul PSD, Liviu Dragnea.

Sondajul a surprins și principalele teme de preocupare ale românilor pentru anul 2019: situația economică (31%), salariile mici/sărăcia (12,6%), clasa politică/conducerea țării (8,5%) și hoția/corupția (6,6%). Justiția/legile sunt de abia pe locul al șaselea (2,6%) în topul principalelor probleme.

Sondajul a fost realizat la comanda Europa FM de IMAS în perioada 4-20 decembrie 2018. Interviurile au fost realizate prin telefon,utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). Pentru acest studiu au fost intervievate 1.010 persoane cu vârste de 18 ani și peste. Marja de eroare este de +/- 3%.

Sursa- digi24.ro


Pub