Ştiri

Sursa imaginii: ebihoreanul.ro

Ştiri / Regional

07 Ian. 2019 / 15:24

Atmosferă de sărbătoare în localităţile din ţară

Atmosfera de Crăciun se simte cel mai bine în sate. Cu zăpadă multă, colinde tradiţionale şi mese doldora de bucate. Potrivit tradiţiei, de Crăciun pe stil vechi, cetele de colindători merg din casă în casă să vestească Naşterea lui Iisus, relatează Mesager.

În satul Voloviţa din raionul Soroca tradiţia este păstrată cu sfinţenie din strămoşi. În straie naţionale, colindătorii au pornit pe la casele gospodarilor. Au şi un acordeon, astfel colindul lor se aude în întreaga localitate.

În fiecare an familia Lavraniuc  din Voloviţa aşteaptă cu drag colindătorii.

„Odată ce vin colindătorii, vine şi Crăciunul. Colindele acestea sunt cele mai frumoase, mai melodioase, uneori chiar plînse, aş vrea să ajungă în toate casele”, spune gospodina casei.

Dar până a duce vestea cea mare pe la alte case, colindătorii s-au reţinut la gazdele ospitaliere, s-au încălzit.

Şi pentru că au un program valoros de colinde, grupul folcloric a bucurat  gospodarii cu cele mai frumoase colinde.

„În fiecare an de Crăciun, în prima zi, mergem şi colindăm la biserică, apoi pe la gospodarii din sat care ne cheamă sau dacă nu ne cheamă noi oricum mergem, la bogat şi la sărac. La colindat mergem în costume tradiţionale, dar avem şi alte straie pe care le-am cusut eu”, a declarat Valentina Gâlcă, conducător artistic al ansamblului „Floare de Noroc”.

Şi gospodarii casei ţin la tradiţiile şi obiceiurile naţionale. Alexandru şi Galina Lavraniuc spun că de sărbătorile de iarnă îmbracă hainele cele mai frumoase şi întâmpină colindătorii cu toate darurile tradiţionale.

Chiar dacă comunicarea cu gospodarii a fost plină de suflet şi căldură, colindătorii nu s-au reţinut prea mult şi au plecat pe la alte case să ducă vestea cea mare a Naşterii lui Iisus.

Colinde au răsunat astăzi şi în centrul Moldovei. S-au bucurat de semnificaţia lor sacră gospodarii din satul Mitoc (Orhei). Elevii de la gimnaziul din Mitoc, împreună cu rudele şi părinţii, au pornit cu colindatul pe la curţile oamenilor.

Gazdele, onorate că le-au trecut colindătorii pe la ei, le-au împărţit precum e datina: nuci, mere, bomboane şi i-au îndemnat să vină şi la anul.

După plecarea colindătorilor, gospodarii şi oaspeţii lor s-au aşezat la o masă plină de bucate alese. De Crăciun, se adună de obicei neamurile, naşii, finii, copiii, iar un nepot a venit din Spania pentru a fi alături de cei dragi de sărbători.

Şi ca la fiecare masă de Crăciun, în final oaspeţii au intonat un colind care se cântă de când lumea la Mitoc.

Crăciunul rămâne a fi sărbătoarea care reuşeşte să reîntregească familii, să-i aducă acasă şi pe cei aflaţi foarte departe, să-i facă pe adulţi să se simtă din nou copii, iar pe cei mici – să creadă în miracol. Aşa este zilele acestea în mai multe familii din Moldova, inclusiv în familia lui Ion şi Valentina Lungu din satul Gura Bâcului (Anenii Noi), unde de Crăciun s-au reunit bunicii, copiii şi nepoţii, relatează Radio Moldova Actualităţi. 

Şi în localitatea Sălcuţa din raionul Căuşeni, membrii Corului „Buna Vestire”, de Crăciun pe stil vechi,  merg din casă în casă pentru a prevesti naşterea Mântuitorului, relatează Radio Moldova Actualităţi.

 

Comentarii