Principală  —  Ştiri  —  Social   —   O companie IT, selectată pentru…

O companie IT, selectată pentru a livra cutiile pentru nou-născuți în cadrul campaniei „O nouă viață”

După ce publicația „Revista Odoraș” a fost selectată în noiembrie 2018 pentru a aproviziona maternitățile cu bunuri de primă necesitate pentru nou-născuții, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a selectat și o companie IT care se va ocupa de livrarea cutiilor cu bunuri în cadrul campaniei lansate de Guvern „O nouă viață”. Potrivit Mold-street, aceasta companie nu ar corespunde însă cerinţelor impuse de Guvern.

Compania selectată, Rapid Link SRL din Chişinău, are un capital social de 255.400 lei şi îl are ca unic asociat pe omul de afaceri Victor Baciu.

Contractul semnat pe 27 decembrie 2018 în valoare de 20,4 milioane lei (16,99 milioane lei fără TVA) prevede livrarea în perioada 1 ianuarie – mai 2019 de seturi de bunuri pentru nou-născuți în toate maternitățile din țară. Valoarea contractului este mai mică cu peste trei milioane lei decât a estimat iniţial Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), iar singurul concurent, societatea Universcom a propus un preţ de circa 22 milioane lei cu TVA (18,2 milioane lei, fără TVA).

De la servicii IT la seturi pentru nou-născuți

Firma selectată reprezintă totuşi o supriză în condiţiile în care aceasta are ca domeniu de activitate oferirea de „soluții profesionale complete în domeniul tehnologiilor informaționale – transport de date securizat, linii dedicate, internet, centre de date, servere dedicate și virtuale, colocare, hosting” şi nu figurează ca producător de astfel de bunuri.

Contractul provoacă câteva semne de întrebare, în special în privinţa furznizorului selectat. Or, potrivit Regulamentului privind asigurarea familiilor cu bunuri la nașterea copiilor, aprobat de Guvernul Filip pe 24 octombrie 2018, „furnizorul trebuie să întrunească cumulativ următoarele condiţii:
1) să fie producător autohton, a cărui activitate să țină de producerea mărfurilor inclusiv pentru copii, în conformitate cu actele normative în vigoare;
2) să utilizeze în procesul de producție materie primă nepericuloasă sănătății copilului și prietenoasă cu mediul ambiant, în conformitate cu actele normative în vigoare.”

Din datele de pe pagina WEB, dar şi cele de la Agenţia Servicii Publice, compania nu apare ca producător şi nici furnizor de mărfuri pentru copii. Continuarea articolului o puteți citi pe  Mold-street.

Cu trei luni înainte de alegerile parlamentare, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMP) condus de către fosta primară Silvia Radu, a preluat campania „O nouă viaţă” implementată până acum de către fundaţia „Edelweiss” a lui Vlad Plahotniuc. Astfel, începând cu întâi decembrie curent, la toate maternităţile din R.Moldova se vor oferi cutii similare cu cele înmânate până acum de către liderul PD. Potrivit notei informative, „proiectul Hotrărârii Guvernului a fost elaborat urmare a schimbărilor survenite în procesele demografice din ultima perioadă”. Totodată, proiectul reprezintă „o acţiune proactivă şi inovativă a Guvernului, care are ca scop susţinerea familiilor la naşterea copilului”.